interpretacja ustawy o przeznaczeniu grunyów rolnych do zalesienia

• Autor wątku Autor wątku janusz997
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

janusz997

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
interpretacja ustawy o przeznaczeniu gruntów rolnych do zalesienia

konkretnie chodzi mi interpretację art.10 punkt.2-2a 2 b.
Czy chodzi o rentę i emeryturę "rolniczą "/ krus/.czy również z innych /zus/
/mswia/ sugestie mam w związku z art. 15 tej ustawy.

Ostatnia edycja:
Art. 10.
1. Małżonkowie - współwłaściciele zalesianego gruntu otrzymują ekwiwalent, o którym mowa w art. 7, w dwóch równych częściach.
2. W przypadku nabycia prawa do emerytury lub renty przez jednego z małżonków będących współwłaścicielami gruntu zalesionego, emeryturę lub rentę oblicza się od wysokości płacy minimalnej, a współmałżonek uzyskuje należny małżonkom ekwiwalent zmniejszony o 25%.
2a. Przepis ust. 2 stosuje się odpowiednio w przypadku, kiedy jeden z małżonków będących współwłaścicielami gruntu przewidzianego do zalesienia nabył prawo do emerytury lub renty przed zalesieniem gruntu rolnego.
2b. W przypadku gdy właściciel gruntów otrzymuje świadczenie emerytalne lub rentowe, nie nabywa prawa do ekwiwalentu z tytułu przeznaczenia gruntów rolnych do zalesienia.

jeżeli w ustawie jest mowa w art. 15
cytuję
Art. 15.
W ustawie z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz.U. z 1998 r. Nr 7, poz. 25, Nr 106, poz. 668 i Nr 117, poz. 758, z 1999 r. Nr 60, poz. 636 oraz z 2000 r. Nr 45, poz. 531) wprowadza się następujące zmiany:
1) w art. 6 w pkt 1 na końcu dodaje się wyrazy „a także osoby, które przeznaczyły grunty prowadzonego przez siebie gospodarstwa rolnego do zalesienia,”;
2) w art. 7 dodaje się ust. 2a w brzmieniu:
„2a. Przepis ust. 2 stosuje się odpowiednio także do osoby, która będąc rolnikiem przeznaczyła grunty prowadzonego gospodarstwa rolnego do zalesienia na zasadach określonych w ustawie z dnia 8 czerwca 2001 r. o przeznaczeniu gruntów rolnych do zalesienia (Dz.U. Nr 73, poz. 764) i dla której głównym źródłem utrzymania jest ekwiwalent uzyskany z tego tytułu.”.

nasuwają sie uzasadnione mojm zdaniem sugestie

Pewnie rolnicza, ale dobitnie to w artykule nie jest podkreślone.

RE: czy decyzja administracyjna ma moc prawną jeżeli ustawa nieobowiązuje

chcę wyjaśniś że z dniem otrzymania decyzji administracyjnej ustawa obowiązywała . Na chwilę obecną nie obowiązuje są inne ustawy . /na ten temat / czy urzędnicy mogą się odwoływać na ustawę obowiązującą w chwili wydania decyzji.

Powrót