Interpretacja :" ustosunkował się do reklamacji w ciągu 14dni"

• Autor wątku Autor wątku marek.l5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marek.l5

Stały bywalec
Odpowiedzi
472
Zgłaszam wadę towaru który zakupiłem jako osoba fizyczna za pośrednictwem znanego portalu alledrogo.
Po miesiącu użytkowania , urządzenie przestało działać , po korespondencji ze sprzedawcą, za jego zgodą i przyzwoleniem , reklamowałam produkt.
Napisałem stosowne pismo dnia 27czerwca, oraz tego samego dnia odesłałem wadliwy produkt.
Następnego dnia otrzymałem informację email, od sprzedawcy " iż produkt do nich dotarł że jest kompletny, i został przekazany do serwisu .

Moje pytanie : minęło 14 dni od dnia kiedy zgłosiłem i wysłałem wadliwe urządzenie. Czy email który sprzedawca wysłał następnego dnia po otrzymaniu , iż otrzymał produkt , można w świetle przepisów uznać iż ustosunkował się do reklamacji w ciągu 14 dni ???
A tym samym , nie mogę się domagać nowego urządzenia , pomimo tego iż minęło 14 dni a sprzedawca oprócz jednego meila potwierdzającego odbiór , nie określił się co do uszkodzenia zakupionego towaru

Nie ustosunkował się do reklamacji

Zacytuj, słowo w słowo treść reklamacji.

Noemi12321 napisał:
Zacytuj, słowo w słowo treść reklamacji.

Reklamuję zestaw Hikvision DS-KIS101 zakupiony za pośrednictwem allegro 23 marca 2022r.

Zestaw ten po kilkunastu użyciach , oraz kilku miesiącach od zamontowania, stracił możliwość komunikacji audio ( odbierający , lub osoba która dzwoni nic nie słyszy. )

Powiadomiłeś o wadzie.
Nie przedstawiłeś roszczenia, nie przywołałeś podstawy reklamacji rękojmia/gwarancja.

Żaden termin nie biegnie dla sprzedawcy.

Złóż reklamację jak należy. Zapoznaj się z podpiętym poradnikiem. Będzie łatwiej.

Powrót