P
palacz10
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 7
Witam serdecznie!
Moje pytanie dotyczy interpretacji wyroku i ewentualnie podejmowanych kroków.
W roku 2005 wojewoda wydaje wskazanie lokalizacyjne dla autostrady płatnej.
Zaskarżyłem decyzję wojewody do ministra infrastruktury.
Minister decyzję lokalizacyjną podtrzymał.
Zaskarżyłem decyzję ministra do WSA.
Sąd decyzję ministra uchylił i wyłączył z obiegu.
Inwestor nie złożył wniosku o kasację.
Jednocześnie złożył do wojewody wniosek o pozwolenie na budowę (i otrzymał je) interpretując wyrok w ten sposób, że WSA uchylił decyzje ministra, ale nie uchylił decyzji wojewody - w związku z czym miał prawo (inwestor) starać się o wydanie pozwolenia na budowę.
Moim zdaniem sąd uchylając decyzje ministra, automatycznie uchylił decyzję jednostki podrzędnej (wojewody) bo to na nią się skarżyłem.
Moje pytanie brzmi - czy interpretacja inwestora jest słuszna i jakie kroki w związku z tym powinienem w dalszej kolejności podjąć, ewentualnie kto ma prawo rozsądzić czy ta interpretacja wyroku jest słuszna i prawidłowa.
W razie wątpliwości mogę podesłać scan orzeczenia WSA.
Pozdrawiam
Moje pytanie dotyczy interpretacji wyroku i ewentualnie podejmowanych kroków.
W roku 2005 wojewoda wydaje wskazanie lokalizacyjne dla autostrady płatnej.
Zaskarżyłem decyzję wojewody do ministra infrastruktury.
Minister decyzję lokalizacyjną podtrzymał.
Zaskarżyłem decyzję ministra do WSA.
Sąd decyzję ministra uchylił i wyłączył z obiegu.
Inwestor nie złożył wniosku o kasację.
Jednocześnie złożył do wojewody wniosek o pozwolenie na budowę (i otrzymał je) interpretując wyrok w ten sposób, że WSA uchylił decyzje ministra, ale nie uchylił decyzji wojewody - w związku z czym miał prawo (inwestor) starać się o wydanie pozwolenia na budowę.
Moim zdaniem sąd uchylając decyzje ministra, automatycznie uchylił decyzję jednostki podrzędnej (wojewody) bo to na nią się skarżyłem.
Moje pytanie brzmi - czy interpretacja inwestora jest słuszna i jakie kroki w związku z tym powinienem w dalszej kolejności podjąć, ewentualnie kto ma prawo rozsądzić czy ta interpretacja wyroku jest słuszna i prawidłowa.
W razie wątpliwości mogę podesłać scan orzeczenia WSA.
Pozdrawiam