interpretacja wyroku WSA

• Autor wątku Autor wątku palacz10
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

palacz10

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam serdecznie!

Moje pytanie dotyczy interpretacji wyroku i ewentualnie podejmowanych kroków.

W roku 2005 wojewoda wydaje wskazanie lokalizacyjne dla autostrady płatnej.

Zaskarżyłem decyzję wojewody do ministra infrastruktury.

Minister decyzję lokalizacyjną podtrzymał.

Zaskarżyłem decyzję ministra do WSA.

Sąd decyzję ministra uchylił i wyłączył z obiegu.

Inwestor nie złożył wniosku o kasację.

Jednocześnie złożył do wojewody wniosek o pozwolenie na budowę (i otrzymał je) interpretując wyrok w ten sposób, że WSA uchylił decyzje ministra, ale nie uchylił decyzji wojewody - w związku z czym miał prawo (inwestor) starać się o wydanie pozwolenia na budowę.

Moim zdaniem sąd uchylając decyzje ministra, automatycznie uchylił decyzję jednostki podrzędnej (wojewody) bo to na nią się skarżyłem.

Moje pytanie brzmi - czy interpretacja inwestora jest słuszna i jakie kroki w związku z tym powinienem w dalszej kolejności podjąć, ewentualnie kto ma prawo rozsądzić czy ta interpretacja wyroku jest słuszna i prawidłowa.

W razie wątpliwości mogę podesłać scan orzeczenia WSA.

Pozdrawiam

Myślę, że w orzeczeniu powinno być napisane, czy Sąd uchyla także decyzję I instancji.

nie było żadnej I instancji.
Na decyzje ministra poskarżyłem sie WSA z siedzibą w Warszawie.
Stronie przysługiwało prawo do starania sie o kasacje wyroku z której nie skorzystał.
W związku z tym decyzja WSA stała się prawomocna.
Natomiast zinterpretowano wyrok w ten sposób że wojewoda wydał pozwolenie na budowę zgodnie z pierwotnym wskazaniem lokalizacyjnym wojewody

moge podpowiedziec, ze w mojej ocenie skoro WSA uchylil decyzje ministra to nadal do rozpatrzenia jest Twoje zaskarzenie decyzji wojewody do ministra - skoro decyzja ministra byla wadliwa i jest wylaczona z obiegu to minister winien rozpoznac ponownie Twoj wniosek.
a jesli WSA chcialby uchylic decyzje wojewody to by o tym wyraznie w wyroku wspomnial - poki co wg skasowal tylko ministra, ale obowiazek rozpoznania sprawy wg jest istnieje.
nie znam spraw z zakresu pozwolenia na budowe ale moze mozesz zlozyc wniosek o wstrzymanie inwestycji? moze sprawdz, kiedy inwestor moze skladac wniosek o pozwolenie na budowe? czy wtedy, gdy decyzja wojewody jest prawomocna? etc.

Powrót