Interpretacje licencji SXC.hu ?

• Autor wątku Autor wątku manoa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

manoa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam,
Od jakiegoś czasu czytam wiele publikacji na temat możliwości użycia zdjęć, grafik z serwisu sxc.hu. Konkretnie interesuje mnie sprawa wykorzystania prac z serwisu na stronie internetowej. Mianowicie, zajmuje się projektowaniem stron internetowych i czy moge z spokojnym sumieniem pobierać obrazy określone licencją jako :

Standard restrictions apply.

Następnie modyfikować graficznie całość lub część tego obrazu według swoich upodobań ? Mówiąc inaczej robić z tymi zdjęciami co mi sie podoba. A kolejnie gotową strone oddać do klienta za co oszywiście pobieram opłate ?

Zaznaczam że nie sprzedaje tutaj zdjęcia samego w sobie czy nie czerpie jakiś konkretnych korzyści z samego zdjęcia tylko wykorzystuje je jako część wizerunku strony i kolejnie sprzedaje.

NP. Pobieram grafikę miasta (to co jest u góry forum) tworze kompletną strone gdzie ta grafika jest jej małą częścia i następnie sprzedaje.

Czy to jest w pełni legalne czy w którymś momencie naruszam prawo ?

manoa napisał:
Standard restrictions apply.
Ja znalazłem tylko:
Terms of use - Image license agreement - a tam:
Always ask permission from the photographer if you want to use the Image

* In website templates that You intend to sell or distribute.
czyli wynikałoby, ze na zastosowanie zdjęć w szablonach stronwww trzeba mieć indywidualną zgodę autora zdjęcia, natomiast zgodnie z zapisem:
You may use the Image

* In digital format on websites, multimedia presentations, broadcast film and video, cell phones.
na stronach www można. O opracowywaniu zdjęć (modyfikowaniu) nic nie znalazłem, czyli nie dają takiej zgody, a więc zgodnie naszą USTAWĄ z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" - Art.2. - o zgodę taką należałoby wystąpić indywidualnie do autora.

Zwróć uwagę na inne aspekty
  • zamieszczone tam zdjęcia mogą naruszać czyjeś prawa autorskie bądź inne - portal za takie naruszenia nie odpowiada - odpowiada ten, kto takie ściągnięte zdjęcie używa.
  • portal zastrzega się, ze w przypadku niektórych zdjęć mogą występować dodatkowe obostrzenia ze strony autora - trzeba dobrze przyglądać się opisom zdjęć.

I w ogóle, zacznij od bardzo dokładnego postudiowania takich licencji...

_chris_ dziękuje ci za zainteresowanie się moim postem, i proszę o dalsze wyjaśnienia. Niestety kwestia prawna dla mnie dalej jest nie zrozumiała. Więc pozwolę sobie troche rozjaśnić sprawę.

Do gry wprowadźmy teraz serwis fotolia.pl
Po spodem zamieszczam link do opisu licencji.
Zdjęcia Royalty Free Stock na pl.fotolia.com

- W sytuacji kiedy projektuje stronę www dla klienta, czy mogę korzystać ze zdjęć kupując licencję "standard" ?

- Czy do serwisu internetowego o profilu działania podobnym do panoramy firm gdzie będę zamieszczał wpisy różnych firm i pobierał opłatę określoną na fakturze jako abonament za wpis na strone lub coś w tym stylu ale nie jako sprzedaż szablonu. To czy korzystanie z licencji standard będzie zgodne z prawem ?

Dzięki i pozdrawiam

manoa napisał:
- W sytuacji kiedy projektuje stronę www dla klienta, czy mogę korzystać ze zdjęć kupując licencję "standard" ?
jak dla mnie, to licencje te nie są najjaśniej zapisane, ale powiedziałbym, że dla strony www wykonywanej na sprzedaż potrzebna by była licencja Rozszerzona lub Premium.
- Czy do serwisu internetowego o profilu działania podobnym do panoramy firm gdzie będę zamieszczał wpisy różnych firm i pobierał opłatę określoną na fakturze jako abonament za wpis na stronę lub coś w tym stylu ale nie jako sprzedaż szablonu. To czy korzystanie z licencji standard będzie zgodne z prawem ?
w tym przypadku, moim zdaniem, tak.

Zasadniczo przy licencjach typu royalty free bardzo często spotyka się rozróżnienie zwykłego wykorzystania komercyjnego i dalszej komercyjnej dystrybucji.
Także np. licencja standardowa obejmuje wykorzystanie grafiki/zdjęcia na stronie WWW wykonywanej na zlecenie klienta, ale dopiero licencja rozszerzona pozwala na wykorzystanie grafiki/zdjęcia przy wykonywaniu szablonu WWW, który potem jest licencjonowany dalej - tak więc potencjalnie może być wykorzystany przez wielu klientów.

Powrót