Shocked napisał:
Na temat wolności prasy nie będę się rozpisywał by nie wprowadzać polityki.
Nie ma takich zjawisk jak wolna prasa i wolne media. Są tylko ludzie opłacani przez ludzi działających na zlecenie ludzi. Wolności w tym nie ma.
Nie rozumiem dlaczego skupiasz się na wyłącznie 2 i to dla nas odległych krajach oraz na ostatniej dekadzie i wyłącznie na sprawach pokroju optimusa.
P.S. To ja powiedziałem sprawdzam prosząc Cię o wyłożenie Twoich doświadczeń w temacie prawa ww krajów.
Czy nie ma wolnej prasy - można mieć wątpliwość (tak samo jak czy jest możliwe istnienie ciała idealnie czarnego) jednak czarny lepik jest bliżej tego ideału niż miedziane lustro - tak samo tutaj jest takie coś jak wskaźnik wolności prasy i kilka innych 'rankingów' które określają takie zjawisko - w których wypadamy kiepsko względem krajów zachodnich.
Skupiam się na anglojęzycznych gdyż takim językiem operuje biegle a skoro jak twierdzisz system działają podobne, a UK jest jeśli chodzi o ilość ludzi (+/-)2x większe od nas, a stany ponad (+/-)6x powinno takich spraw być w gazetach kilka tysięcy nie ma ani jednej - wnioski ?
Dlaczego skupiam się na poszanowaniu prawa własności (a raczej braku skoro w każdej chwili możesz wszystko stracić w wyniku wstecznej interpretacji prawa) gdyż to prawo fundamentalne w wolnym kraju. Spraw podobnych do Kluski jest kilka tysięcy większych i mniejszych i nie dotyczy tylko IT.
Jak już pisałem nie ma takiego czegoś w krajach zachodnich żaden rozsądnie myślący kraj nie pozwala sobie na zarżniecie kur czy raczej "tłustych kotów" zwłaszcza gdy w UE jest wolny przepływ towarów, kapitału, ludzi i usług.
Gdzie płacą podatki wszyscy z 10 dziesiątki Forbes z PL, tak żaden nie w PL - większość płaci większą stawkę niż w PL (bo CIT mamy w PL niski). Ale ktoś płacący podatek w UK, DE, FR ma pewność że nie zmieni mu się po 5 latach wstecznie stawka VAT w PL takiej pewności nie ma.
Zresztą wystarczy spojrzeć gdzie lokują się nowe inwestycje (Czechy, Słowacja), ile % przegrywamy sprawy przez Trybunałem Praw Człowieka na tle innych państw aby stwierdzić że coś jest nie tak z naszym systemem prawnym lub iż jest on poważnie chory.
Lepiej nie skupiajmy się na innych kwestiach bo PL wypada jeszcze gorzej - druga ważna cecha w państwie demokratycznym wolność osobista w PL też wygląda kiepsko - kilkanaście lat trzymania w areszcie bez wyroku to też rekord polskiego wymiaru sprawiedliwości w skali UE, a sprawy gdzie areszt trwa ponad 10 lat nie jest niczym niezwykłym.