Interpretacje prawne i ich konsekwencje

• Autor wątku Autor wątku Remus6
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
dearon napisał:
Okey mówię sprawdzam - proszę zatem o choć 1 artykuł powiedzmy z ostatniej dekady z UK czy USA ze sprawą podobną do Kluski* (Interpretacją wsteczną prawa podatkowego wraz z likwidacją firmy)

*) W Polskiej prasie na przestrzeni dekady znajdziesz setki takich artykułów, przypominam że zgodnie z wskaźnikiem wolności prasy w owych krajach jest ona na dużo wyższym poziomie niż u nas więc ...
Na temat wolności prasy nie będę się rozpisywał by nie wprowadzać polityki.
Nie ma takich zjawisk jak wolna prasa i wolne media. Są tylko ludzie opłacani przez ludzi działających na zlecenie ludzi. Wolności w tym nie ma.

Nie rozumiem dlaczego skupiasz się na wyłącznie 2 i to dla nas odległych krajach oraz na ostatniej dekadzie i wyłącznie na sprawach pokroju optimusa.

P.S. To ja powiedziałem sprawdzam prosząc Cię o wyłożenie Twoich doświadczeń w temacie prawa ww krajów.

Z wolnością słowa u nas nie jest tak źle. Powiedziałbym że nawet jest dalej posunięta cierpliwość w stosunku do tej wolności niż dobry obyczaj nakazuje :)

Edit: Aha i proszę się nie sprzeczać, nie o to tu chodzi :)

Ostatnia edycja:
Shocked napisał:
Na temat wolności prasy nie będę się rozpisywał by nie wprowadzać polityki.
Nie ma takich zjawisk jak wolna prasa i wolne media. Są tylko ludzie opłacani przez ludzi działających na zlecenie ludzi. Wolności w tym nie ma.

Nie rozumiem dlaczego skupiasz się na wyłącznie 2 i to dla nas odległych krajach oraz na ostatniej dekadzie i wyłącznie na sprawach pokroju optimusa.

P.S. To ja powiedziałem sprawdzam prosząc Cię o wyłożenie Twoich doświadczeń w temacie prawa ww krajów.

Czy nie ma wolnej prasy - można mieć wątpliwość (tak samo jak czy jest możliwe istnienie ciała idealnie czarnego) jednak czarny lepik jest bliżej tego ideału niż miedziane lustro - tak samo tutaj jest takie coś jak wskaźnik wolności prasy i kilka innych 'rankingów' które określają takie zjawisko - w których wypadamy kiepsko względem krajów zachodnich.

Skupiam się na anglojęzycznych gdyż takim językiem operuje biegle a skoro jak twierdzisz system działają podobne, a UK jest jeśli chodzi o ilość ludzi (+/-)2x większe od nas, a stany ponad (+/-)6x powinno takich spraw być w gazetach kilka tysięcy nie ma ani jednej - wnioski ?

Dlaczego skupiam się na poszanowaniu prawa własności (a raczej braku skoro w każdej chwili możesz wszystko stracić w wyniku wstecznej interpretacji prawa) gdyż to prawo fundamentalne w wolnym kraju. Spraw podobnych do Kluski jest kilka tysięcy większych i mniejszych i nie dotyczy tylko IT.

Jak już pisałem nie ma takiego czegoś w krajach zachodnich żaden rozsądnie myślący kraj nie pozwala sobie na zarżniecie kur czy raczej "tłustych kotów" zwłaszcza gdy w UE jest wolny przepływ towarów, kapitału, ludzi i usług.

Gdzie płacą podatki wszyscy z 10 dziesiątki Forbes z PL, tak żaden nie w PL - większość płaci większą stawkę niż w PL (bo CIT mamy w PL niski). Ale ktoś płacący podatek w UK, DE, FR ma pewność że nie zmieni mu się po 5 latach wstecznie stawka VAT w PL takiej pewności nie ma.

Zresztą wystarczy spojrzeć gdzie lokują się nowe inwestycje (Czechy, Słowacja), ile % przegrywamy sprawy przez Trybunałem Praw Człowieka na tle innych państw aby stwierdzić że coś jest nie tak z naszym systemem prawnym lub iż jest on poważnie chory.

Lepiej nie skupiajmy się na innych kwestiach bo PL wypada jeszcze gorzej - druga ważna cecha w państwie demokratycznym wolność osobista w PL też wygląda kiepsko - kilkanaście lat trzymania w areszcie bez wyroku to też rekord polskiego wymiaru sprawiedliwości w skali UE, a sprawy gdzie areszt trwa ponad 10 lat nie jest niczym niezwykłym.

Ostatnia edycja:
dearon napisał:
Spraw podobnych do Kluski jest kilka tysięcy większych i mniejszych i nie dotyczy tylko IT.
Poproszę listę tych kilku tysięcy spraw. Skoro się na liczby powołujesz, uwiarygodnij je.
dearon napisał:
Jak już pisałem nie ma takiego czegoś w krajach zachodnich żaden rozsądnie myślący kraj nie pozwala sobie na zarżniecie kur czy raczej "tłustych kotów" zwłaszcza gdy w UE jest wolny przepływ towarów, kapitału, ludzi i usług.
To, że w PL pisze się o takich incydentach świadczy o jakiejś wolności mediów. Dlaczego w innych krajach się nie pisze odpowiedz sobie sam.
Jesteśmy w UE tak samo jak Niemcy i Rumuni.
dearon napisał:
Lepiej nie skupiajmy się na innych kwestiach bo PL wypada jeszcze gorzej - druga ważna cecha w państwie demokratycznym wolność osobista w PL też wygląda kiepsko - kilkanaście lat trzymania w areszcie bez wyroku to też rekord polskiego wymiaru sprawiedliwości w skali UE, a sprawy gdzie areszt trwa ponad 10 lat nie jest niczym niezwykłym.
Na całym Świecie więzienia i areszty są pełne niewinnych a ulice roją się od zbrodniarzy. Nie da się uniknąć błędów... errare humanum est.
Dlaczego u nas mówi się o błędach a w innych krajach milczy? Wracamy do kwestii wolnych mediów.

Ostatnia edycja:
dearon nie uraź się ale zbytnio generalizujesz. To nie jest dobre, choć nie trudno się nie zgodzić że grzebanie w interpretacji wstecz nie wzmacnia zaufania obywatela do państwa. Taki też był początek tego wątku.

LeszsekS słusznie. Więc jak mam zadać pytanie o kwestie związaną z komisją śledczą? Idą wybory i chcę zweryfikować czy poczynania potencjalnego kandydata na urząd są rzetelne. Co do zasady można przyjąć że słowa polityka są wiatru równe, no ale z drugiej strony "po owocach ich poznacie". Na ostatnim posiedzeniu jeden ze świadków dostał raz 10k kary a później 30k za uchylanie się od pytań stwierdzeniem "nie pamiętam". I dostał za to lekką ręką maksymalne wysokości kary, pomimo sprzeciwu jednego z członków komisji, który w mojej ocenie sensownie się argumentował. No i teraz pytanie czy to rozdanie kar było zasadne? Czy jednak zrobione pod show telewizyjne? Mam nadzieję że rozumiesz o co mi chodzi.

Edit: jesli stwierdzisz że jest to zbyt poważny/kłopotliwy temat to po prostu wykasuj post - i tak będzie ok

Ostatnia edycja:
"Na całym Świecie więzienia i areszty są pełne niewinnych a ulice roją się od zbrodniarzy. Nie da się uniknąć błędów... errare humanum est.
Dlaczego u nas mówi się o błędach a w innych krajach milczy? Wracamy do kwestii wolnych mediów."

Nie chodzi o błędy tylko o siedzenie po kilkanaście lat w areszcie bez wyroku - w UK czy USA takie rzeczy są nie do pomyślenia. Narusza to podstawę praw obywatela (pozbawiając go de facto możliwości obrony) i nie jest możliwe w większości normalnych krajów.

***mod***

"To, że w PL pisze się o takich incydentach świadczy o jakiejś wolności mediów. Dlaczego w innych krajach się nie pisze odpowiedz sobie sam.
Jesteśmy w UE tak samo jak Niemcy i Rumuni."

Czyli wszystkie organizacje i stowarzyszania międzynarodowe oceniające wolność prasy kłamią? Co Ciekawe co do innych krajów raczej się zgadza (nikt Chin czy Korei Północnej nie ocenia wysoko) tylko uparli się na biedną Polskę ...

W Krajach zachodnich nie ma też praktycznie odpowiedników stowarzyszeń "pokrzywdzeni przez US, ZUS, Sądy) - jak to tłumaczyć ? Spisek ?

Nikt też w innych krajach UE nie występuje do Trybunału Praw człowieka o naruszenie jego praw w takiej ilości (na 100 000 mieszkańców) jak w PL ... tutaj nie wiem jak to wyjaśnić kolejny spisek ?

Naprawdę w to wierzysz ?

"Poproszę listę tych kilku tysięcy spraw. Skoro się na liczby powołujesz, uwiarygodnij je."

fundacyjna Niepokonani 2012, liczne artykuły w gazecie prawnej i wyborczej, gazety lokalne też dużo się rozpisują na takie tematy, paragram państwo w państwie czy pani Jaworowicz - naprawdę tego nie widzisz ?

***mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Wszystkie Twoje argumenty potwierdzają jedynie, że "wolne media" realizują misję swoich mocodawców. Tzw pisanie na zlecenie kapitału.
Dlaczego tak się dzieje pytaj zlecających pisanie.

Z mojej strony to koniec w tym temacie bo coraz mocniej śmierdzi polityką.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót