INTRUM JUSTICA za niepłacone rachunki telefoniczne

• Autor wątku Autor wątku daro554
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

daro554

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam.Otrzymałem dziś kolejne pismo (ostatnie dostałem ok.6miesięcy temu),iż mam uregulować dług wobec T.P.s.a.w kwocie 11500zł
Rzecz w tym iż sprawa miała miejsce ok 10lat temu,albo i więcej i wtedy Telekomunikacja przysłała mi rachunek na ok.4 tys,zł,którego oczywiście nie zapłaciłem ponieważ wiem że ja tego nie wydzwoniłem (musiał ktoś się podłączyć pod moją linię),
Lecz TP s.a. nawet nie założyła sprawy sądowej tylko wzywała cały czas do zapłaty rachunku.Kilka lat był spokój.I może od 1.5 roku zaczęły przychodzić do mnie z firmy windykacyjnej INTRUM JUSTICA listy z nakazem zapłaty,a w dzisiejszym było napisane że ta firma wynajmnie detektywa żeby mnie śledził,zdobędzie mój nr.konta i sprawdzi jaki mam majątek i przekaże te informacje do komornika.
Czy powinienem jakoś zareagować,bać się że naprawdę będę musiał im to zapłacić?

Jeżeli nie było wyroku sądu, to dług przedawnił się po trzech latach. Nie kontaktuj się z tą firmą, bo możesz nieopatrznie uznać dług i bieg przedawnienia się przerwie. Komornik może działać tylko na podstawie wyroku sądu. Jeżeli firma będzie Ciebie złośliwie niepokoić, złóż na policji zawiadomienie o popełnieniu wykroczenia z art. 107 Kodeksu wykroczeń (na początek możesz postraszyć firmę, że tak zrobisz).

Uważam, że powinnaś napisać pismo.
1. Nie uznajesz ich roszczenia
2. Podnosisz zarzut przedawnienia art. 118
3. Dalsze działania windykacyjne, grożby, nękanie, straszenie spowodują skierowanie sprawy do prokuratury.
4. Nieetyczne praktyki firm windykacyjnych są znane...niewiele mogą.
5. Odbieraj pocztę, gdyż mogą skierować sprawę do Sądu o uzyskanie nakazu zapłaty. (w co wątpię) gdyż prawdopodobnie kupili dług w pakiecie, długów przeterminowanych i liczą na niską świadomość prawną "ludków". Skuteczność ich działań windykacyjnych polegających na presji i zmiękczaniu, nękaniu.
6. Jeżeli zapadnie wyrok. Złożysz sprzeciw i podniesiesz ten sam zarzut - przedawnienie
7 Tak jak napisał poprzednik możesz zawiadomić policję

Powrót