Intrum Justitia a spłata u podstaw

• Autor wątku Autor wątku sejwer
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sejwer

Użytkownik
Odpowiedzi
37
Witam, na temat tej firmy jest bardzo dużo tematów i nie będę się rozpisywał jak bardzo irytujące są od nich telefony, więc przejdę do sedna.

Nie zapłaciłem 27zł prowizji za aukcję na Allegro, z października 2013r. (poprostu zapomniałem) i kilka dni temu zaczął wydzwaniać do mnie pracownik firmy IJ. Miałem ochotę poczekać do lutego po tym jak dostanę wypłatę (jako student mam ograniczone środki pod koniec miesiąca :D), ale w końcu znudziło mi się z nimi wykłucać co oni mi nie zrobią jak nie zapłacę 29zł (2zł więcej niż rzeczywiście), więc wszedłem na Allegro gdzie w rachunkach dalej widnieje kwota 27zł i zapłaciłem bezpośrednio na ich konto bankowe.

Moje pytanie brzmi, czy jeżeli spłaciłem dług u "podstaw" czyli Allegro, to czy IJ ma prawo dalej mnie ścigać z tego tytułu?
I rozumiem że te 2zł mam potraktować jako prowizja windykacyjna tejże firmy?!

Pozdrawiam.

Jeśli dostałeś listowną informację o cesji wierzytelności, to spłaciłeś kasę nie temu, co trzeba.

Sęk w tym, że ja żadnego pisma ani od Allego, ani od IJ nie dostałem, tylko do mnie dzwonią. Poza tym jeżeli bym był dłużny IJ to rachunek w Allegro powinienem mieć czysty?!

Aha, no i co jeżeli spłaciłem nie temu, tzn. że w stostunku do spółki Allegro mam nadpłatę, a w IJ dalej jestem zadłużony, tak?

Przed chwilą wszystko sprawdziłem i na maila mam od nich 3 wiadomości, wszystkie dotyczą jak najszybszego spłacenia zadłużenia, natomiast nie mam żadnej wiadomości ani od nich, ani od Allegro że mój dług został sprzedany i żebym się z nimi kontaktował. W allegro już mam konto odblokowane i saldo wynosi 0zł, więc tam jestem na czysto. Niestety z tego co czytałem o tej firmię to mimo to prawdpodobnie dalej będą do mnie dzwonić z tym roszczeniem. I chciałbym tylko wiedzieć czy jeżeli nie miałem żadnej informacji o tym że mój długo został sprzedany, to czy pomimo spłacenia tego u pierwotnego wierzyciela, firma IJ może dalej próbować ode mnie wyciągnąć tą należność?

Niestety musiałem stworzyć nowy post, ponieważ poprzedniego już nie mogę edytować ;/

Kolego są miliony postów, w tym i cały poradnik, jak postępować z FW.

FW działąją tak, że na pewno będą do Ciebei dzwonić, pisać, a kiedyś pewnie wniosą pozew do sądu.

Zupełnie nie rozumiem, co przyświetlało Ci w podjęciu spłaty tej należności, skoro nei wiadomo komu trzeba było ją płacić.

Prawnie wszystko zrobiłeś OK (tak jak Ci napisałem powyżej, nei było pisemnej informacji o cesji).

Przeczytaj art. 511 kc i następne, a później tematy przyklejone w dziale windykacja.

zaplaciles allegro czyli wierzycielowi. dlugu nie ma. windykacje spusc na drzewo i tyle w temacie

Powrót