Intrum Justitia chce wyłudzić dodatkowe pieniądze!?

• Autor wątku Autor wątku qume30
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

qume30

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie,

Zacznę od tego, że firma windykacyjna Intrum Justitia Sp. z o.o. "zakupiła" mój dług od firmy ubezpieczeniowej.
No cóż - wiem, że dług był, jest i muszę go spłacić, ale nie zgadzam się z naliczonymi odsetkami oraz z innymi kosztami, na które firma windykacyjna chce mnie naciągnąć.

Dlatego też piszę do Państwa z prośba o poradę.

Jeśli jest jakaś szansa, że mogę "wygrać" walkę proszę o informacje.

Otóż w dniu 19-11-2012 otrzymałem pismo z towarzystwa ubezpieczeniowego o następującej treści: (przytoczę tylko te istotne fragmenty)

Uprzejmie informujemy, iż przysługującą wierzytelność w kwocie 353,00 zł wynikającą z zawartej przez Pana umowy ubezpieczenia przenieśliśmy zgodnie z zawartą w dniu 2012-10-17 Umową przelewu wierzytelności, na rzecz Intrum Justitia Sp. z o.o.
Intrum Justitia od chwili zawarcia w/w umowy przelewu wierzytelności jest Pana aktualnym wierzycielem.
Od wskazanej daty jest Pan zobowiązany spełnić swoje świadczenie na rzecz Intrum Justitia.

Wynika z tego, że Intrum Justitia "kupiła" dług od firmy ubezpieczeniowej w wysokości 353 zł.

Jakiś czas później otrzymałem pismo z Intrum Justitia, że przejęli mój dług i wzywają mnie do zapłaty kwoty 412,59 zł - na kwotę tą składa się należność głowna 353 zł (którą zgodnie z pismem od firmy ubezpieczeniowej przejęli) + odsetki na dzień 2012-12-03 w kwocie 59,59 zł

Liczyłem te odsetki i wynika z tego, że odsetki zostały naliczone wstecz a nie od daty "zakupu" długu od firmy ubezpieczeniowej.
Firma ubezpieczeniowa nie naliczała odsetek ustawowych i przekazała należność w kwocie 353 zł w dniu 2012-10-17 i według mnie Intrum Justitia powinna naliczać odsetki ustawowe od kwoty 353 zł od dnia przejęcia długu czyli 2012-10-17 a nie wstecz.

Czy mam racje?
Czy przejmując dług w kwocie 353 zł mogą naliczyć odsetki za czas kiedy byłem winny te pieniądze firmie ubezpieczeniowej a nie Im?
A może powinni naliczać odsetki tylko od dnia przejęcia długu?
Proszę o odpowiedź.

Dodatkowo kilka dni temu poinformowano mnie, że sprawa została przekazana do Sądu i muszę zapłacić kolejne 90 zł extra kosztów sądowych - a żadnego dokumentu na taką okoliczność nie otrzymałem.
Czy to oby nie jest wyłudzenie?

Proszę o poradę - czy mam chociaż trochę racji?

Pozdrawiam,
Paweł

A dlaczego nie mogą naliczyć odsetek? art 481kc i dalsze...

korf napisał:
A dlaczego nie mogą naliczyć odsetek? art 481kc i dalsze...

Owszem mogą i ja nie mam nic do Nich i do naliczonych odsetek od momentu kiedy kupili dług...
Moim zdaniem odsetki mogą naliczać od momentu w którym kupili dług od ubezpieczyciela...
Od tego momentu jestem ich dłuznikiem i od tego czasu mogli naliczać odsetki...

Nie jestem do konca przekonany czy kupując dług w kwocie 353 zł mogli naliczyć sobie ponad 50 zł odsetek wstecznych kiedy to nie byłem ich dłużnikiem a ubezpieczyciel nie naliczał odsetek i w dniu przekazania długu byłem im winien nadal 353 zł...

Powrót