Intrum Justitia i egzekucja komornicza-SKARGA

• Autor wątku Autor wątku Emilija
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Emilija

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam, mam dług który wykupiła Intrum Justitia. Dług jest teraz na 10000 zł. Próbowałąm się z nimi porozumieć ale bezskutecznie. Sprawa trafiła do komornika, który wszczął czynności egzekucji ruchomości. Całe szczęście nie było mnie w domu. Telefonicznie porozumiałąm się z komornikiem na wpłaty po 300 zł miesięcznie ( dochód to łącznie 1300zł, z czego 700zł to stypendium socjalne). Wpłacam te raty od października regularnie, czasem więcej jak mam. Dostałam pismo ostatnio od Intrum Justitia że ,, Wobec faktu iż unika Pani spłaty zadłużenia, które na dzień 3-02-2015 wynosi 10,121zł oraz odmawia Pani jakiejkolwiek współpracy z Kokornikiem sądowym wierzyciel rozważa wystąpienie do ww. organu egz. o niezwłoczne podjęcie czynności terenowych w miejscu zamieszkania dłużnika oraz wystąpi z wnioskiem na wykonanie czynności egz. w miejscu pracy dłużnika.''

Zadzwoniłam do nich- na infolini Pan nie wie o co chodzi, bo wpłaty są. Zadzwoniłam do komornika, że moje wpłaty nie są sensowne i wierzyciel nie jest usatysfakcjonowany i oni jak dostaną pismo to przeprowadzą takie czynności.

Ktoś mi poradził, aby złożyć skargę do wierzyciela i skargę na komornika, który z nadużyć jest znany. Ja się w żadnym wypadku nie uchylam od płatności i płacę maksymalnie tyle i ile moge- mam jeszcze umowę na spłatę z Ultimo i dwoma innymi komornikami.

Prosze o pomoc co dalej mogę z tym zrobić. Odbieram wszystkie telefony od nich i płacę regularnie. Do czego mam prawo w takiej sytuacji? Proszę o pomoc.

Ktoś może pomóc? :(

A gdzie Pani była jak Intrum wnosiła sprawę do sądu o nakaz zapłaty ?

Jak mają nakaz to piłeczka jest po ich stronie i tylko chyba od nich zależy czy pójdą z Panią na rękę i się dogadacie co do wpłat.

Pisałam do nich pisma z prośbą o jakies rozwiązanie ugodę, ale bezskutecznie. Teraz kwote ustaliłam z komornikiem i zaraz potym rozmawiałam tez z nimi i nie słyszałam sprzeciwu. Niestety nikt mi nie chciał dać tego na piśmie. Piszę tu bo proszę o pomoc prawną, a nie głupie odpowiedzi w stylu gdzie pani była. Miałam bardzo ciężką sytuacje i próbuje teraz z tego wyjść i się bronić. Ponawiam więc pytanie co mogę zrobić w tej sytuacji. Z góry dziękuje za rzeczowe odpowiedzi osoby kompetentnej do udzielenia jej.

Pisałam do nich pisma z prośbą o jakies rozwiązanie ugodę, ale bezskutecznie.
Nie musza Pani w ogóle odpowiadać o ile nie są zainteresowani ugodą.
Teraz kwote ustaliłam z komornikiem i zaraz potym rozmawiałam tez z nimi i nie słyszałam sprzeciwu.
Komornik nie jest władny do zawierania umów/ugody z dłużnikiem. Moze jedynie przekazać jego prośbę/wniosek do wierzyciela. Proszę pocztać poniższy link. Wiele Pani zrozumie.
http://forumprawne.org/komornik-postepowanie-egzekucyjne/327658-ugoda-z-komornikiem.html
Pani dług jest wymagany w całości i to natychmiast. Od jego egzekwowania jest tylko i wyłącznie komornik. Ten zrobi wszystko (dokona zajęc) co zleci mu wierzyciel.
Intrum nie jest od przeprowadzania czynnosci terenowych mających na celu egzekucję długu.

Emilija napisał:
Próbowałąm się z nimi porozumieć ale bezskutecznie. Sprawa trafiła do komornika,
A co było po drodze? Odebrałaś nakaz zapłaty?

Witam

Forum zdaje się że jest po to aby zwracać się z prośbą o pomoc a nie w celu krytykowania osoby która o nią prosi. Tak czy nie?

Panowie (?) marian.pazdzioch i karaczoch jak nie potraficie albo nie chcecie pomóc to po jakiego groma zabieracie głos. Nie odzywajcie się a swoje uwagi żałosne uwagi zachowajcie dla siebie

Pozdrawiam normalnych

Andrzej 197111 dziękuje :)

Witam , Intrum Justitia to oszuści , którzy działają ponad prawem , a mianowicie zastraszają , przykład mam jakiś dług podobno 300zł , odebranie
tego długu zlecił cyfrowy polsat , no może nie było by w tym nic dziwnego ,
gdyby polsat powiadomił mnie o tym fakcie wcześniej , ale ja korzystałem z ich
usług przez 2 lata nie świadomy tego faktu , umowa się skończyła , problem
się zaczoł , właśnie z Intrium , zastraszają mnie , że nawet mogą zająć dom
i wystawić na licytację , no akurat domu nie posiadam , ale sam fakt zastraszania powinien być karany , szczerze ,,,, straszą zabraniem ruchomości i nieruchomości , a to w polsce jest legalne niestety i dlatego jest tyle legalnych przestępców
Grzes

grzesgrze napisał:
straszą zabraniem ruchomości i nieruchomości , a to w polsce jest legalne niestety i dlatego jest tyle legalnych przestępców
Grzes
Czy masz jakiś konkretny problem i pytania z tym związane - czy po prostu chciałeś sobie tak pogadać?

Sory , dostałem się na niewłaściwą stronę :)

Powrót