Intrum Justitia - niezapłacony mandat

• Autor wątku Autor wątku mati1414
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mati1414

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam,

w zeszłym roku w październiku dostałem mandat w SKM za przejazd bez ważnego biletu. Renoma do dzisiaj nie przysyłała żadnego przypomnienia o wpłatę więc o mandacie najzwyczajniej w świecie zapomniałem. W piątek dostałem list od Intrum Justitia zatytułowany "Zawiadomienie o rozpoczęciu procedury przedsądowej". Każą mi zapłacić 121,18 + 6,73 odsetek. Jestem studentem i nie ukrywam, że dla mnie te prawie 130zł to kupa kasy. Czy Renoma wcześniej nie powinna przysłać żadnego przypomnienia? Jak działa ta firma? Co się stanie jak ich po prostu oleje i nie zapłacę? Po jakim czasie taki mandat ulega przedawnieniu?

mati1414 napisał:
1.Czy Renoma wcześniej nie powinna przysłać żadnego przypomnienia?
2.Co się stanie jak ich po prostu oleje i nie zapłacę? Po jakim czasie taki mandat ulega przedawnieniu?

1.Przypomnienie własnie otrzymałeś.

2.Możesz osobiście poznac sie z poborcom skarbowym/komornikiem. Oczywiście koszty będą wyższe. Na dzień dzisiejszy sprawa nie jest przedawniona. Skierowanie jej na droge sądową czy wszczecie egzekucji przerwie bieg przedawnienia.

zapłać zaległy mandat wraz z odsetkami i spij spokojnie.

Jeśli nie zapłacisz teraz 130, zapłacisz przymusowo po otrzymaniu nakazu z sądu 130 + 90 zł lub za pośrednictwem komornika 130 zł + 90 zł + jakieś 350 zł.

Przypomnienie o zapłacie - a może prośba o zapłatę napisana na papierze czerpanym i dostarczona przez piękną hostessę?

Ludzie, kto dziś "studiuje"...

Czy Renoma wcześniej nie powinna przysłać żadnego przypomnienia?
Chyba jednak przed sprzedażą długu powyższa firma powinna upomnieć się o swoje i dopiero ten dług sprzedać. Tak robią np. operatorzy stacjonarni i komórkowi. Przysyłają kilka pism wzywających do zapłaty a po "olaniu" przez dłużnika tych monitów nastepuje zmiana wierzyciela.

Ptasior napisał:
Chyba jednak przed sprzedażą długu powyższa firma powinna upomnieć się o swoje i dopiero ten dług sprzedać. Tak robią np.

Jak ktoś nie myje rąk po oddaniu ... , to ja też mam tak robić??

Przepis prawa tego nigdy nie wymagał. Wezwanie do zapłaty dostał raz, wysłali by mu kolejne, to by marudził, że obciążyli go 3,75 za list polecony...

Wezwanie do zapłaty, to ew. procedura gospodarcza, tam wynika to z przepisu wprost!

Powrót