Intrum Justitia wezwanie do zapłacenia 5 letniego mandatu

• Autor wątku Autor wątku laress
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

laress

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam

Wczoraj przyszedł do mnie list z w/w firmy z wezwaniem do zapłaty, podobno w imieniu ZDMiKP w Bydgoszczy, za mandat za rzekomy brak biletu. Najlepsze jest to, że to było 5 lat temu, i w dodatku w liście podali nr konta, który nawet nie widnieje na stronie przewoźnika w dziale odnośnie kontroli biletowej. W dodatku list był wrzucony do skrzynki, bez żadnego potwierdzenia odbioru.

Moja dziewczyna i kilka jej koleżanek również dostało identyczny list, tylko data się nieznacznie różni. W międzyczasie potwierdzili, że przez te 5 lat nic się nie działo, żadnych pism od przewoźnika itp

Doradzałem się na innym portalu, to słyszałem rozbieżne porady: jedni żeby to całkowicie olać, bo to oszuści/naciągacze, a drudzy żeby się z nimi skontaktować i wypytać o dokładne dokumenty odnośnie sprawy i się sprzeciwić. Sam już nie wiem, którą opcję wybrać.

To nie jest czasami tak, że mandat za brak biletu przedawnia się po roku jeśli przewoźnik nie podejmie kroków sądowych?

Z góry dziękuję za rady.

Ostatnia edycja:
Po 15 miesiącach.
Nie reaguj na to najlepiej. Zwykły list to śmieć. Pilnuj ewentualnie poleconych

digiton napisał:
Po 15 miesiącach.
Nie reaguj na to najlepiej. Zwykły list to śmieć. Pilnuj ewentualnie poleconych

Podobno mogą to wykorzystać podczas batalii sądowej gdzie mogą wysyłać ponaglenia na lewy adres i obrócić to jako odpuszczenie sprawy i wysłanie komornika z urzędu

laress napisał:
Podobno mogą to wykorzystać podczas batalii sądowej gdzie mogą wysyłać ponaglenia na lewy adres i obrócić to jako odpuszczenie sprawy i wysłanie komornika z urzędu

Nie ma czegoś takiego jak komornik z urzędu :)

Wysłane z mojego Lenovo TB2-X30L przy użyciu Tapatalka

laress napisał:
Wczoraj przyszedł do mnie list z w/w firmy z wezwaniem do zapłaty,
przeczytałeś pismo dokładnie,
laress napisał:
Podobno mogą to wykorzystać podczas batalii sądowej
załóż sobie konto na e-sądzie oraz na portalu informacyjnym sądu w swojej apelacji,

Znalazłem tez temat żeby wyslac do nich list z groźbą powiadomienia policji o próbie wyłudzenia

laress napisał:
Znalazłem tez temat żeby wyslac do nich list z groźbą powiadomienia policji o próbie wyłudzenia
przysłali Ci wezwanie do zapłaty chcą od ciebie kasy więc napisz do nich pismo aby przesłali całą dokumentacje związaną z tą opłatą dodatkową,

@robinson21 a po co? Jak mogą udowodnić to do sądu pójdą. A tego i tak nie prześlą.

Czyli nic nie reagować, tylko na polecone listy? A cytat z pewnego forum poniżej to nieprawda?

" Kolesie właśnie na to liczą, że olejesz. Składają wniosek do e-sądu, a e-sąd nie sprawdza czy nastąpiło przedawnienie, tylko wysyła trzy razy powiadomienie (którego nie odbierzesz, bo kolesie podają specjalnie zły adres). No i jak nie odbierzesz i nie wniesiesz sprzeciwu, to sąd z automatu zasądza na korzyść powoda. Nieważne, że sprawa się przedawniła:

Oni nawet mniej wysyłają listów, a od razu idą z postępowaniem elektronicznym do Sądu w Lublinie, wyżej opisałem procedurę...

pamiętajmy - Sąd NIGDY z urzędu nie sprawdza, czy np. nastąpiło przedawnienie [3 lata...] itp.

dlatego ZAWSZE jak dostaniemy NAKAZ ZAPŁATY [przychodzi list polecony z sądu] w postępowaniu uproszczonym w Lublinie,
to ZAWSZE składamy sprzeciw od tego nakazu [ na nakazie zapłaty jest pouczenie jak to zrobić]
Monitoruj sprawę i nie daj się wydymać."

Czyli co mam robić? Na razie olać i reagować dopiero na polecone? Tzn odbierać czy nie odbierać ich?

Okej dzięki wam. Na razie nic nie robię. Zaraz kończy się rzekomy termin spłaty. Jak coś się ruszy to napisze do was

Powrót