Inwalida wojskowy - zwolnienie z podatku

• Autor wątku Autor wątku Ojciec35
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Ojciec35

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Witam wszystkich

Mój ojciec miał rentę wojskową, uległ wypadkowi w wojsku, posiadał rentę wojskową.

Rentę nabył w 1976r.

Mama była z nim po rozwodzie.

W związku z tym mam pytanie

1)czy mi jako syn po zmarłym ojcu (oraz mojej mamie) przysługuje zwolnienie z podatku jako członkowie rodziny?

Dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam

Jako syn zaliczasz się do I grupy podatkowej (tzw. zerowej), co daje prawo do całkowitego zwolnienia z podatku, ale pod warunkiem zgłoszenia spadku do Urzędu Skarbowego (na formularzu SD-Z2) w terminie 6 miesięcy od dnia uprawomocnienia się postanowienia sądu o stwierdzeniu nabycia spadku lub zarejestrowania aktu poświadczenia dziedziczenia u notariusza.Jeśli spadek zgłosisz w terminie 6 miesięcy — nie zapłacisz ani grosza podatku
  • Skoro rodzice byli po rozwodzie, Twoja mama nie jest spadkobiercą ustawowym po zmarłym mężu. Nie dziedziczy po nim z mocy prawa, chyba że ojciec sporządził testament i powołał ją do spadku.
  • Jeśli mama dziedziczyłaby na podstawie testamentu, z punktu widzenia prawa podatkowego po rozwodzie jest traktowana jako osoba niespokrewniona (III grupa podatkowa). Nie przysługuje jej zwolnienie podatkowe z art. 4a ustawy o podatku od spadków i darowizn i musiałaby zapłacić podatek od ewentualnego spadku.
Jeśli w pytaniu chodziło o prawo do renty rodzinnej wojskowej (po zmarłym renciście inwalidzie wojskowym):

• Dla Ciebie (syna): Renta rodzinna po ojcu przysługuje Ci tylko wtedy, gdy spełniasz warunki wiekowe/edukacyjne:
    • do ukończenia 16 lat,
    • do ukończenia 25 lat — pod warunkiem nauki w szkole/na uczelni,
    • bez względu na wiek — jeśli stałeś się całkowicie niezdolny do pracy przed ukończeniem wyżej wymienionych progów wiekowych.
  • Dla mamy (byłej żony): Rozwiedziona małżonka ma prawo do wojskowej renty rodzinnej tylko wtedy, gdy w dniu śmierci byłego męża miała prawo do alimentów od niego (ustalonych wyrokiem sądu lub ugodą sądową) oraz spełnia wymogi wiekowe lub zdrowotne (np. ukończone 50 lat lub niezdolność do pracy).

Powrót