Inwentaryzacja

• Autor wątku Autor wątku kreczmar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kreczmar

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam serdecznie!

Mam pytanie dotyczące inwentaryzacji. Podpisując umowę z pracodawcą podpisałem również odpowiedzialność materialną. W związku z tym mam do zapłaty nieco ponad 960 zł. A teraz trochę szczegółów. prace rozpocząłem 27 lutego 2007 roku i pracowałem w tej firmie do 1 czerwca 2007 roku. W wyniku inwentaryzacji z dnia 22 listopada 2007 roku została mi naliczona wyżej wymieniona kwota. Pismo informujące o zobowiązaniach wobec firmy dostałem 18 listopada 2008 roku. Jak się z tego można wybronić?

Inwentaryzacja powinna być przeprowadzona z chwilą odejścia z pracy pracownika odpowiedzialnego materialnie, a nie po pół roku.

Panie Januszu proszę mi pomoc sporządzić oficjalne pismo do firmy. Zgodnie z ustawą taką i taką inwentaryzacja powinna odbyć się w dniu odejścia pracownika z firmy a nie po pół roku i zgodnie z tym (artykułem paragrafem ustępem) nie jestem zobowiązany do uiszczenia opłaty wynikającej z niedoborów towaru.

Prawidłowe powierzenie mienia to takie, które dla przejmującego ustala stan zerowy, czyli punkt wyjścia, w kierunku późniejszych rozliczeń, bowiem inwentaryzacja początkowa i końcowa dają możliwość wyliczenia ewentualnego niedoboru w mieniu (wyrok SA w Katowicach z 21.04.1995 r. III Apr 82/94 OSA 1997/7-8/22).

Prawidłowe powierzenie mienia to takie, które dla przejmującego ustala stan zerowy, czyli punkt wyjścia, w kierunku późniejszych rozliczeń, bowiem inwentaryzacja początkowa i końcowa dają możliwość wyliczenia ewentualnego niedoboru w mieniu (wyrok SA w Katowicach z 21.04.1995 r. III Apr 82/94 OSA 1997/7-8/22).

I tak sformułowane pismo podpisać wystarczy aby wymigać się od zapłaty wyżej wymienionej kwoty?

To nie jest pismo :), tylko odwołanie się do wyroku sądu.
Przykro mi, ale nie mam czasu na pisanie pism.

Proszę mi podać artykuł do którego mógłbym się posłużyć do sformułowania takowego pisma

Na wtorek umówiłem się z prawnikiem więc poinformuje o wszystkim po spotkaniu.

Kp. art. 124 (komentarz), oraz orzecznictwo SN - dostępne w necie.

Powrót