inwestor - realizator

• Autor wątku Autor wątku 3agrab
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
3

3agrab

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
witam,

otóż ktoś chce otowrzyc restauracje , ma miejsce i pieniadze zeby to wykonczyc, ja natomiast nie mam gotowki ale znam sie na gastronomii i oferuje moja prace w zamian za procent z zysku jako wspolnik "czyli know how" procent bardzo maly.

teraz inwestor chce sie ze mna zwiazac umowa w ten sposob..ze ja musze oddawac mu przez okres 12 miesiecy 10% wkładu. pomijajac ze ja wszystko tam robie i ogarniam .

ryzyko z dwoch stron moze restauracja nie pojsc ..wiec przez pol roku jak sie okarze ze nie ma zysku ..rozwiazujemy umowe a on nadal chce na mnie nalozyc ten brak wkladu ktore czy tak czy siak musze mu oddac..

tlumacze mu ze ja pracuje za darmo a on zainwestowal wiec jest fair ale mowi mi ze nie ma zabezpieczenia ze ja to rozkrece..moja koncepcja , wystroj pomysl, nazwa , logo ..itd.. ale nadal chce zebym wzrocil mu ten brak wkladu...ale przeciez jak mu zwroce tznaczy ze musze byc z nim wspolnikiem w jednej dzialalnosci ale nim nie jestem i nie bede..ja swiadcze uslugi i tyle jako odrebna dzialanosc wiec pod jakim prawem mial bym mu oddawac pieniadze ktore i tak do mnie nie wroca..

prosze o pomoc czy zgodzic sie na takie cos ?

Proszę się zdecydować, najpierw Pan piszę [cytat:2gc96az3]"oferuje moja prace w zamian za procent z zysku jako wspolnik"[/cytat:2gc96az3], potem [cytat:2gc96az3]"ale nim nie jestem i nie bede..ja swiadcze uslugi i tyle jako odrebna dzialanosc".[/cytat:2gc96az3]
To nie ma sensu. Czy jest Pan wspólnikiem, czy też świadczy Pan usługi? Proszę się zdecydować.

przepraszam naj mocniej nie jestem wspolnikiem ..tak jest jak czlowiek chce wszystko ujac naraz

Dalsze pytanie.
Na jakiej podstawie jest Pan zatrudniony? Jest Pan pracownikiem, zleceniobiorcą, czy też świadczy Pan usługi jako firma?

siwadcze uslugi jako firma ..oni wlozyli pieniadze i maja lokal , i chca cos ztym zrobic wiec ja sie na tym znam dalem pomysl i ja jako firma "know how" ma to rozkrecic

Czyli ma Pan własną , legalną firmę, opłaca Pan składki ZUS i zaliczki na podatek i przyjął Pan ich zlecenie.
W takim razie, to tylko od Pana i od zleceniodawcy zależy jakie warunki zostaną zapisane w umowie. Prawo nic Wam nie nakaże.

Powrót