Irl. po śmierci męża

• Autor wątku Autor wątku aguaja
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aguaja

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w następującej sprawie: mam 45 lat, mieszkam w Polsce, pracuję, mój mąż od dziesięciu lat mieszkał w Irlandii, przepracował 8 lat - legalnie, mam dokumenty, w sierpniu tego roku zmarł nagle w Irlandii. Napiszcie proszę, czy coś mi się należy, słyszałam o jednorazowym zasiłku dla wdów, ale nikt nie wie skąd wziąć odpowiedni druk - ZUS też nie wie. Czy w przyszłości będzie mi się należał dodatek do emerytury? Gdzie to załatwiać, tutaj czy w Irlandii? Renta chyba mi się nie należy bo pracuję? Podpowiedzcie coś proszę. Pozdrawiam.

witaj.mieszkam w Irlandii,powinnas sie poradzic bo jesli cos nalezy ci sie tam to bedzie to znacznie wiecej niz dostaniesz w Polsce.sprobuje znalezc kogos kto moze doradzic.

Czy ty masz Irlandzki PPS?Czy mieszkalas kiedykolwiek z mezem?

Kto i gdzie chowal meza,napisz wiecej,jest tu taki formularz?czy on byl obywatelem?to wazne

podejrzewam ze o ten formularz chodzi,na pokrycie kosztow pochowku.tyle ze normalnie by dostac swiadczenia musisz byc rezydentem,ale w tym przypadku moze byc inaczej,bo twoj maz bylmusisz dokumenty zlozyc prawdopodobnie w biurze socjalnym wlasciwym ze wzgledu na miejsce zamieszkania meza,masz tez do wyboru zadzwonic do konsulatu i tam zapytac.
http://www.klinikaprawa.eu/Europa.html

tu udzielaja porad prawnych,w Irlandii

Nie mieszkałam z mężem, jeżdziłam do niego trzy razy w roku, dwa miesiące wakacji, miesiąc zimą i Wielkanoc. Mamy córkę w wieku 22 lat, nie pracuje, uczy się. Ja pochowałam męża, to znaczy jak się dowiedziałam o śmierci, poleciałam i załatwiłam formalności pogrzebowe - kremację i przywiozłam urnę do Polski. Mam fakturę, Irl. zwraca 850,00 euro po wypełnieniu formularza, to wiem i załatwiłam. Całość za pochówek w Irl. 2500,00 euro i taniej się nie przeskoczy. Ogólnie lepiej wziąć firmę pogrzebową w Polsce, oni to załatwiają za 2000,00 euro i nie trzeba samemu się denerwować, ale ja jeszcze musiałam zlikwidować mieszkanie po mężu, więc załatwiałam wszystko sama. Mąż nie miał obywatelstwa, ja nie mam PPS. Zasiłek dla wdów - jednorazowy tak pisze w internecie na jakiejś irlandzkiej stronie - wypłacany przez państwo irlandzkie.Dziękuję za podpowiedzi.

Dziękuję gorąco 8margarita8 za druki, zadzwonię do ambasady i muszę coś wymyślić z PPS. Pozdrawiam.

Powrót