Irlandzka firma w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku michalziol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

michalziol

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam... szukałem tu na forum szukałem i nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania... Konkretnie więc przejdę do sprawy ..aby nie zabierać Wam czasu....

Otworzyłem jednoosobową działalność w Irlandii.. Jest to galeria sztuki, z dodatkiem handlu detalicznego jakim jest biżuteria ... Obecnie mieszkam w Irlandii ale chciał bym się przenieść na stałe do Niemczech (Berlin) i tam prowadzić galerie...
Firma jest zalegalizowana w Irlandii ze względu na to że są tu duże ułatwienia w prowadzeniu działalności... Założenie firmy w Niemczech nie było niestety wykonalne... ze względów meldunkowych (itp)...

I moje pytanie... jakie muszę spełniać wymogi w Niemczech żeby móc wynająć lokal i prowadzić
działalność z zarejestrowaną jednoosobową firmą w Irlandii..

Oczywiście jeżeli się nie jasno wypowiedziałem to pozostaje do dyspozycji... jeżeli zajdzie konieczność to bardziej szczegółowo opisze problem i odpowiem na pytania...
Pozdrawiam M.

Żadnych formalności nie ominiesz w ten sposób. Taki oddział będzie opodatkowywany w Niemczech, więc musisz zarejestrować się w urzędzie skarbowym. Przy posiadaniu stałej siedziby nie ominie Cię także rejestracja działalności w Gewerbeamt-cie. Możesz to wszystko rejestrować jako oddział irlandzkiej firmy, ale jeżeli prowadzisz tam działalność jako osoba fizyczna, nie będzie to miało żadnego sensu, szybciej i taniej zarejestrujesz nową firmę. Nie musisz się meldować w Niemczech, aby prowadzić działalność.

Witam. Dziękuje za odpowiedz ... Bardzo mi to pomogło i wyklarowało mój problem .. pozdrawiam

Powrót