M
MaciekMaciek95
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 24
Sytuacja następująca pracodawca wysyła mnie za granicę na budowę , dokładnie do Estoni , na 3 tygodnie tj 21 dni , niech to będzie od 1 lutego do 21 lutego , stanowisko jakie zajmuje to kierowca maszyn dwudrożnych ponieważ firma zajmuje się budową sieci trakcyjnych , z tego co się dowiedziałem to ustalił podobno że kwota maksymalna za dojazd na miejsce pracy jaką może zwrócić to 300 zł poruszając się środkami transportu publicznego , ja już to przekroczę bo bilet w jedną stronę kosztuje 175 zł , kolejna rzecz to czy jeżeli 21 dni w delegacji to czy do domu mam zjeżdżać dopiero 22 dnia skoro ustalenia były takie że delegacja ma trwać 21 dni ? Bo mam około 1000 km do mojego domu , pracodawca uważa że dzień w którym wyjeżdżam nie wlicza się do tych 21 dni bo będę tylko jechał ewentualnie stwierdzi że mogę sb pojechać po robocie jak mi się nie podoba , czy może takie coś zrobić ? Kolejna rzecz praca w porze nocnej od 19:00 do 7:00 czyli 12 godzin , czy można tak długo pracować na nocnej zmianie jeżeli mam równoważny system pracy ? Następna rzecz która mnie nurtuje to tygodniowe odpoczynki podobno 35 godzin ale czy mogę poprostu powiedzieć że nie przyjdę do pracy ponieważ nie są zachowane przerwy i jest to łamanie prawa , czy mam pójść i sb to odnotować i dalej dawać się tak traktować bo panuje polityka żeby pracować codziennie bez dnia wolnego ? Oczywiście prosiłem o grafik ale jest on bardzo nie jasny bo nie wskazuje na jakiej zmianie mam pracować nocna czy jednak dzienna , gdzie , z kim , kiedy zjazdy i wyjazdy do domu , tym bardziej że jedna osoba mówi że tydzień a druga ze 3 tygodnie , dodatkowo jako nowa osoba na budowie nie mam szkolenia BHP więc czy kierownik może mnie zmusić żebym pracował i w razie odmowy straszył mnie konsekwencjami prawnymi ?
Jakie mam możliwości żeby poradzić na to , negocjacje z pracodawcą nie dały rezultatu
Jakie mam możliwości żeby poradzić na to , negocjacje z pracodawcą nie dały rezultatu