Istotne nadużycia pracodawcy

• Autor wątku Autor wątku MaciekMaciek95
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MaciekMaciek95

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Sytuacja następująca pracodawca wysyła mnie za granicę na budowę , dokładnie do Estoni , na 3 tygodnie tj 21 dni , niech to będzie od 1 lutego do 21 lutego , stanowisko jakie zajmuje to kierowca maszyn dwudrożnych ponieważ firma zajmuje się budową sieci trakcyjnych , z tego co się dowiedziałem to ustalił podobno że kwota maksymalna za dojazd na miejsce pracy jaką może zwrócić to 300 zł poruszając się środkami transportu publicznego , ja już to przekroczę bo bilet w jedną stronę kosztuje 175 zł , kolejna rzecz to czy jeżeli 21 dni w delegacji to czy do domu mam zjeżdżać dopiero 22 dnia skoro ustalenia były takie że delegacja ma trwać 21 dni ? Bo mam około 1000 km do mojego domu , pracodawca uważa że dzień w którym wyjeżdżam nie wlicza się do tych 21 dni bo będę tylko jechał ewentualnie stwierdzi że mogę sb pojechać po robocie jak mi się nie podoba , czy może takie coś zrobić ? Kolejna rzecz praca w porze nocnej od 19:00 do 7:00 czyli 12 godzin , czy można tak długo pracować na nocnej zmianie jeżeli mam równoważny system pracy ? Następna rzecz która mnie nurtuje to tygodniowe odpoczynki podobno 35 godzin ale czy mogę poprostu powiedzieć że nie przyjdę do pracy ponieważ nie są zachowane przerwy i jest to łamanie prawa , czy mam pójść i sb to odnotować i dalej dawać się tak traktować bo panuje polityka żeby pracować codziennie bez dnia wolnego ? Oczywiście prosiłem o grafik ale jest on bardzo nie jasny bo nie wskazuje na jakiej zmianie mam pracować nocna czy jednak dzienna , gdzie , z kim , kiedy zjazdy i wyjazdy do domu , tym bardziej że jedna osoba mówi że tydzień a druga ze 3 tygodnie , dodatkowo jako nowa osoba na budowie nie mam szkolenia BHP więc czy kierownik może mnie zmusić żebym pracował i w razie odmowy straszył mnie konsekwencjami prawnymi ?
Jakie mam możliwości żeby poradzić na to , negocjacje z pracodawcą nie dały rezultatu

jak masz określone miejsce pracy w umowie o prace ?
macie dojechać na własną rękę ?
zostajecie wysłani w delegacje
czy zapewnia zakwaterowanie

W umowie mam zostawione puste miejsce , mamy dojechać na własną rękę z polecenia pracodawcy jeśli nie zapewnia transportu ale właśnie określił że teraz odda max 300 zł
Zakwaterowanie zapewnia
Ale jeśli chodzi o grafiki i całą resztę to tak jak opisałem

Ostatnią edycję dokonał moderator:
:)
Pracodawca powinien raczej wystawić polecenie wyjazdu ( delegacja ) i pokryć faktyczny koszt dojazdu , a na miejscu diety 45 EURO za każdy dzień jeżeli nie będzie zapewniał posiłków
Czas podróży nie wlicza sie do czasu pracy o ile nie ma wpływu na odpoczynek tygodniowy , jezeli tak pracodawca musi oddać dzień wolny ( 35h) tak żeby zrównoważyć czas odpoczynku
MaciekMaciek95 napisał:
Kolejna rzecz praca w porze nocnej od 19:00 do 7:00 czyli 12 godzin , czy można tak długo pracować na nocnej zmianie jeżeli mam równoważny system pracy

W równoważnym czasie pracy można pracować po 12 h jednak czas pracy musi na koniec okresu rozliczeniowego mieścić sie w normie dla niego bo inaczej dojdzie do pracy w nadgodzinach
Art. 151.7. § 1. Pora nocna obejmuje 8 godzin między godzinami 21.00 a 7.00.
jezeli pracodawca bedzie nakazywał prace również w sobotę to niestety ale odmówić nie możesz, jezeli dojdzie do łamania przepisów odnośnie czasu pracy (odpoczynki) to należy to notować i ewentualnie po powrocie udać sie do PIP
nie można pracować codziennie przez cały okres pobytu - praca max 6 dni w tygodniu pracy

MaciekMaciek95 napisał:
kiedy zjazdy i wyjazdy do domu , tym bardziej że jedna osoba mówi że tydzień a druga ze 3 tygodnie
§ 10. Pracownikowi przebywającemu w podróży krajowej trwającej co najmniej 10 dni przysługuje zwrot kosztów przejazdu w dniu wolnym od pracy, środkiem transportu określonym przez pracodawcę, do miejscowości pobytu stałego lub czasowego i z powrotem.
Bez szkolenia BHP pracodawca nie powinien cie dopuścić do pracy - pracownikowi nie grozą zadne konsekwencje jezeli nie mia szkoleń

Pozostaje spisywać wszystkie nieprawidłowości i ewentualnie potem pozostaje udać sie do PIP

Dostajemy tą kartkę z delegacja ale u nas jest tak że sami ją sobie uzupełniamy i na koniec miesiąca się oddaje

A co do odpoczynków to wynika z tego że co najwyżej mogę sobie pomarudzić i przemęczony chodzić do pracy dzień w dzień bez przerwy

MaciekMaciek95 napisał:
co najwyżej mogę sobie pomarudzić i przemęczony chodzić do pracy dzień w dzień bez przerwy
Dostałeś zarys jak to powinno wyglądać i co robić. Nikt nie przyjedzie do ciebie i nie powie, Ty śpisz ty pracujesz.
Teraz jak sobie pościelisz tak się wyśpisz

Z zarysu wynika że mam to sobie odnotować i pracować a ewentualnie później dochodzić swoich praw , bo skoro panowie przełożeni temat zamiotą i zlekceważą to ja podobno nie mogę od tak sb przerwać pracy

Jedziesz do pracy na delegację? To powinno być oddelegowanie.

Interesuje mnie jak interpretuje to kodeks pracy , szczególnie ten grafik i czas pracy

jezeli w firmie obowiązuje równoważny czas pracy to możesz pracować po 12 h a nawet 13 jednego dnia , z tym że 13 godzina to już nadliczbowa
w tych 12 h pracy masz 2 przerwy po 15 minut
napisz czego nie rozumiesz, podaj przykład

MaciekMaciek95 napisał:
Nie rozumiem dlaczego nie ma żadnych odpoczynków , 21 dni ciągiem w pracy , dodatkowo sugerowanie że jeśli nie pójdzie się do pracy zostaną wyciągnięte konsekwencje nawet jeśli informowałem o braku szkolenia BHP
I nie rozumiem że skoro umawiamy się na 21 dni to dziwne jest to że dostaje grafik dzień przed wyjazdem i nie na 21 dni tylko 28 i który nie uwzględnia żadnych zmian ani przerw , pisałem o to do przełożonego ale nie odpowiada

Nie rozumiem dlaczego nie ma żadnych odpoczynków , 21 dni ciągiem w pracy ,
Nie można tyle dni z rzędu pracować , max można pracować przez 6 dni w tygodniu pracy
z rzędu może to być 11 dni - odpoczynek tygodniowy 35 h na początku jednego tygodnia i kolejny na końcu drugiego tygodnia
Po powrocie pozostaje udać sie do PIP i złożyć skargę

O to mi chodziło właśnie

Powrót