Izba wytrzeźwień a asystent

• Autor wątku Autor wątku Assytentcik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Assytentcik

Zbanowany
Odpowiedzi
16
Witam serdecznie, podobnie jak wielu z Was myślę o pracy jako asystent prokuratora. Niestety pod koniec studiów (jakieś półtora roku temu) miałem niechlubny wypadek i trafiłem na izbę wytrzeźwień. Odwoływałem się, ale Sąd uznał, iż było to legalne i zgodne z prawem. Wiem, że wątek pojawiał się niejednokrotnie, lecz nic konkretnego z tego nie wynikało. Był tam jakiś wyrok bodajże NSA, ale dotyczył tego, że MS uchybił procedurze zwalniając prokuratora, a nie samej oceny utraty "nieposzlakowanej opinii"

1. Gdzie jest zapisywana informacja o pobycie na izbie? Czy jest to sprawdzane aby ocenić "nieposzlakowaną opinię"?
2. Czy istnieje jakaś możliwość by taki wpis wykreślić, czy zostanie to na zawsze?

Ostatnia edycja:
pobyt w Izbie Wytrzeźwień nie jest okolicznością obciążającą, bo to jest placówka lecznicza. No chyba, że przy okazji "rozrabiałeś" i Policja to odnotowała i miałeś jakieś postępowanie karne. Mi też zdarzyło się być na "wytrzeźwiałce" ale nie przypominam sobie, żeby od tego można było się odwoływać do Sądu. Przecież zanim Cię tam zatrzymali, pobrali Ci krew i musieli mieć pewność, że jesteś nietrzeźwy. Ale - powtarzam - samo bycie nietrzeźwym nie jest przestępstwem.

W uzasadnieniu umieszczenia w izbie, a potem postanowieniu Sądu było: "awanturował się w holu szpitala, używał słów niecenzuralnych" itp.

Pytanie: gdzie można sprawdzić jakieś rejestry policyjne czy coś takiego??

Bo w zaświadczeniu o niekaralności tego przecież nie ma, a nie wiem czy jest sens się uczyć prawa karnego skoro od razu w I etapie odrzucą kandydaturę.

Na ten temat jest dość rozbudowane orzecznictwo NSA, który przyznał, że brak regulacji prawnych w zakresie usuwania danych z policyjnych rejestrów.
Jak ktoś weźmie udział w wypadku samochodowym, jako sprawca, policja go odnotuje w rejestrze, ale po kilku latach usunie.
Jeżeli ktoś weźmie udział np. w pobiciu policjanta, będzie w tym rejestrze dożywotnio (mimo, że prawomocny wyrok karny uległ zatarciu).
procedura jest taka:
- występuje się na piśmie do Komendanta Wojewódzkiego Policji z zapytaniem, czy jest się odnotowanym w bazie policyjnej i na jakiej podstawie
- jeżeli jest się odnotowanym, można wnioskować o wykreślenie
- odmowa - skarga do WSA i konsekwentnie NSA.
W zakresie indywidualnym optymalnie poszukać orzeczenia NSA, który w analogicznej sytuacji uznał za zasadne wykreślenie z bazy policyjnej

Ile kosztuje uzyskanie informacji z tej bazy?

Ekscesy alkoholowe, podobnie jak narkotykowe i inne odurzenia Policja ma zwyczaj przechowywać wiele lat (zwykle co najmniej 25) wykorzystują to jak np. złapią pijanego kierowce, albo pijanego podczas "rozróby" - łatwiej im wykazać, ze mają do czynienia z osobą uzależnioną od wielu lat. Mój Ojciec podczas kontroli drogowej w 2018 r. dowiedział się (uprzejmi policjanci z drogowi sprawdzili na miejscu policyjną bazę danych), że był w przeszłości notowany za jazdę pod wpływem alkoholu, przy czym dotyczyło to roku 1994 r, gdy jazda pod wpływem alkoholu nie była traktowana jako przestępstwo (serio - można sprawdzić przepisy z 1994 r.)

Dane z tych baz są tylko do użytku wewnętrznego policji i nie mogą być bezpośrednio użyte w postępowaniu karnym (przede wszystkim z uwagi na art. 174 kpk).
Faktycznie natomiast mogą one być uwzględnione w opinii wystawianej na podstawie art. 176 par. 4 prawa o prokuraturze. Ostateczna decyzja zawsze jednak należy do właściwego prokuratora.

Dzięki oiengseg za konkretny przepis to regulujący.

Czy wiesz może czy sam pobyt na izbie jest tam odnotowywany? Nic więcej nie nabroilem oprócz tej izby

Powrót