Izba wytrzeźwień-nie idz tam bo Cie pobiją! Porada potrzebna!

• Autor wątku Autor wątku homosapiens
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

homosapiens

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Wczoraj kolo 22 policja aresztowała i wywiozła na izbę wytrzeźwień mojego ojca (52l.). Wywlekli go z jego prywatnego mieszkania to którego nie wiem jakim cudem weszli. Policję wezwał prawdopodobnie któryś z sąsiadów bo ojciec stłukł dość spore lustro i było trochę hałasu. O całym incydencie dowiedziałem się dziś rano i pojechałem odebrać ojca z izby - 30km. Na miejscu okazało się, że ma ślady pobicia, a mianowicie podbite oko, spuchnięte i ogromny siniak. Wyjechał z domu bez zadrapania.
Ojciec powiedział mi, że dostał kopniaka w twarz kiedy leżał na ziemi skuty kajdankami, potraktowany został również gazem łzawiącym.
Kiedy zapytałem funkcjonariusza dlaczego ojca pobili, i czy mogę zgłosić skargę, powiedział, żeby spokojnie to sobie przemyśleć bo ojciec uderzył policjantkę. Zapytałem czy mogę przeczytać protokół a policjant odmówił i powiedział, że na komisariacie w mojej miejscowości będę mógł go przeczytać bo policjanci stamtąd go przywieźli. Więc w poniedziałek planuję wizytę na komisariacie miejscowym.
Mam pytanie:
Gdzie tak naprawdę mogę przeczytać protokół z zatrzymania i dalszych czynności?
Czy mogę poprosić o nazwiska funkcjonariuszy, którzy zajmowali się ojcem?
Gdzie powinienem się udać, żeby sprawie nie utarli łba kumple na komisariacie?
Dziękuję za wszelką pomoc.

Piszesz że wyjechał z domu bez zadrapania a dowiedziałeś się o incydencie po całym fakcie. Ciekawe jak to stwierdziłeś.
A to ciekawe co ci ojciec powiedział w szczególności jeśli cokolwiek pamięta gdyż był pod wpłyuwem alkoholu. Jeśli twój ojciec uderzył policjantkę to bardzo źle.

Jeśli chodzi o protokoły to ojciec dostał jedną kopię.

1) gdyby ojciec tylko lustro stłukł to nikt nie wzywał by Policji... więc musiało się dziać duużo więcej...

2) skąd wiesz jaki był stan ojca przed interwencją Policji? -widziałeś go ?a może wracając do domu z pijackiej imprezy dostal gdzieś po buzi... może wracając przewrócił się z 10 x bo był w sztok pijany.. i skąd wiesz jaki był stan ojca w momencie zabierania go przez załogę interwencyjną?

3) jakby dostał kopniaka opinaczem w twarz to na siniaku by się nie skończyło...

4)ty nie jesteś stroną więc nikt ci nie pokaże żadnego protokolu , notatki itp.

5)jeśli ojciec uderzył policjantkę to o ile ona w przesłuchaniu tak zezna to ojciec ma sprawę karną... art. 222 &1 KK

6) kopię protokółu zatrzymania ojciec otrzymał kwitując to na oryginale własnoręcznym podpisem.... na protokole sa dane policjantów: zatrzymujacego i asystującego

1) gdyby ojciec tylko lustro stłukł to nikt nie wzywał by Policji... więc musiało się dziać duużo więcej...

2) skąd wiesz jaki był stan ojca przed interwencją Policji? -widziałeś go ?a może wracając do domu z pijackiej imprezy dostal gdzieś po buzi... może wracając przewrócił się z 10 x bo był w sztok pijany.. i skąd wiesz jaki był stan ojca w momencie zabierania go przez załogę interwencyjną?

3) jakby dostał kopniaka opinaczem w twarz to na siniaku by się nie skończyło...

4)ty nie jesteś stroną więc nikt ci nie pokaże żadnego protokolu , notatki itp.

5)jeśli ojciec uderzył policjantkę to o ile ona w przesłuchaniu tak zezna to ojciec ma sprawę karną... art. 222 &1 KK

6) kopię protokółu zatrzymania ojciec otrzymał kwitując to na oryginale własnoręcznym podpisem.... na protokole sa dane policjantów: zatrzymujacego i asystującego

1)nie wiem co tam się działo naprawdę, bo mnie tam nie było..według prawa policja z własnego domu może zabrać osobę nietrzeźwą na izbę wytrzeźwień tylko jeżeli stanowi ona zagrożenie dla zdrowia lub życia..

2)o stanie ojca przed incydentem powiadomiła mnie mama..ojciec nie wracał z żadnej pijackiej imprezy..w domu sobie popił..poza tym gdy zapytałem policjanta dlaczego ojca pobito to stwierdził, że uderzył on policjantkę (dziwne , że nie zatrzymali go za napaść na policjanta?). Dla mnie brzmi to trochę naciąganie...

3)nigdy nie dostałem ani nie kopałem z opinacza, nie wiem jakie wyrządza szkody, na pewno zależy to od siły kopnięcia, tutaj nie wykluczał bym niczego bez obdukcji

Dzięki za resztę informacji.

Powrót