Izolacja domowa

• Autor wątku Autor wątku Fronio111
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Fronio111

Witam,
W dniu wczorajszym byłam z córką na teście covid. Miała ona skierowanie na swój numer Pesel. Ratownik medyczny pobrał jej wymaz. Wieczorem otrzymałam pozytywny wynik testu. Ku mojemu zdziwieniu wynik nie dotyczył córki tylko mnie. Zostałam skierowana na izolacje domowa pomimo tego iż nie wykonałam testu, nie mam nawet objawów covid. Pan który pobrał wymaz córce wpisał mój dane na teście zamiast córki, stąd to nieporozumienie. Dziś przeprowadzono nam obu wymaz żeby naprawić błędy w systemie.

Jestem po szczepieniach więc nie powinnam mieć nawet kwarantanny.
Jeśli mój wynik wyjdzie negatywny to co mogę w tej kwestii zrobić? Zostałam nie słusznie skierowana na izolacje domowa, wynik został mi przypisany bez prawnie...
Proszę o pomoc w tej sprawie

Wynik jest negatywny.
Izolacja nadal trwa. Jest święto. Nikt nie wie kto może ściągnąć mi izolacje domowa.

Ten kto nałożył, czyli sanepid. Skontaktuj się z sanapidem i przedstaw swoją sytuację.

Sanepid może tylko ściągnąć kwarantanne, jestem z nimi w stałym kontakcie. Dopiero jutro będą dowiadywać się co z moim problemem robić.

Jeśli sanepid będzie się ociągał z załatwieniem sprawy to skontaktuj się z rzecznikiem praw pacjenta. W Polsce jest tak, że jak osoba zaszczepiona miała kontakt z osobą z pozytywnym wynikiem to nie jest kierowana na kwarantannę i nie jest kierowana na zrobienie testu na obecność wirusa. Innymi słowy nikogo to nie interesuje, czy osoba zaszczepiona może być zarażona, czy nie.

Tak wiem, tu bardziej chodzi o sam fakt że ktoś przypisał mi wynik córki i nie chcą nic z tym zrobić. Jestem skłonna założyć sprawę w sądzie bo uziemili mnie bezprawnie ale nawet nie wiem jak to wszystko ugryźć

To czy spędzisz następne dni na kwarantannie zależy tylko od sanepidu . Natomiast mogą Cię przetrzymać na kwarantannie z tego względu, że miałaś kontakt z osobą zarażoną i nic im nie zrobisz.

Nie przetrzymają bo jestem po 3 dawkach szczepienia, sanepid też chcę ściągnąć ze mnie izolacje tylko przez święto stoimy w miejscu

Powrót