Jak bardzo musi być zmodyfikowany skopiowany layout żeby był legalny?

• Autor wątku Autor wątku Andreas1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Andreas1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
2 lata temu kupiłem na allegro szablon strony który okazał się być plagiatem i właściciel praw autorskich zażądał ode mnie zaprzestania z jego korzystania i reklamy na okres 2 lat ,a ja się zgodziłem na jego propozycję ale mam dylemat ponieważ sprzedawca na allegro ma blokowane konto ,a ja nie mam zamiaru tracić drugi raz 800zł i dlatego myślę żeby szablon zmodyfikować tak konkretnie i zacząć używać ponownie tylko moje pytanie brzmi ile muszę w nim zmienić aby stał się legalny? 50%, 60% kodu? , 40%, 80% grafiki?. Dodam tylko że właścicielem praw do szablonu jest firma która zajmuje się sprzedażą telefonów komórkowych ,a moja strona właśnie jest o telefonach komórkowych i zawiera porady, recenzje, galerię telefonów i oferuje na niej darmowe programy na komórki tak więc konkurencji im nie robię :)

Będę wdzięczny za każdą odpowiedź :)

Andreas1 napisał:
2 lata temu kupiłem na allegro szablon strony który okazał się być plagiatem i właściciel praw autorskich zażądał ode mnie zaprzestania z jego korzystania i reklamy na okres 2 lat ...
rękojmia ci już przepadła, ale możesz spróbować wyprocesować odszkodowanie - w końcu Cię oszukano przy sprzedaży. Rozejrzyj się za prawnikiem.
i dlatego myślę żeby szablon zmodyfikować tak konkretnie i zacząć używać ponownie tylko moje pytanie brzmi ile muszę w nim zmienić aby stał się legalny? 50%, 60% kodu? , 40%, 80% grafiki?.
tu nie ma reguły. Jeśli zmienisz za mało - czyli zachowany zostanie charakter pierwotnego utworu (zarówno odnośnie grafiki, jak i kodu) to otrzymasz opracowanie - Art.2. USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych", na wykorzystanie którego musiałbyś uzyskać zgodę autora utworu pierwotnego (szablonu). Czyli musiałbyś zmienić tak, aby nowa forma strony nie przypominałaby już wersji pierwotnej - mowa tu głównie o elementach graficznych i tekstowych, logo, układzie strony (o ile nie jest typowy). W praktyce to właściwie chyba szybciej byłoby zrobić własny, nowy layout

Problem jest taki że ja już próbowałem pisać do Allegro o dane tego gościa i okazuje się że niestety ale te konto to zostało założone na nieprawdziwe dane i więcej ludzi w ten sposób oszukał, ja tam na wszelki przypadek zgłosiłem sprawę na policję ale nie są w stanie zidentyfikować sprawcy i właściwie to właściciel praw do szablonu sam mi w tej sytuacji zaproponował ugodę że poświadczę przed notariuszem że nie będę szablonu dalej używać rozpowszechniać i zagwarantuję jego firmie reklamę na okres 2 lat w zamian za zaniechania dochodzenia praw do odszkodowania przed właściciela praw autorskich, ale serwis nie może być na standardowej skórce Joomla ponieważ prezentuje się to okropnie i spada mi oglądalność, miałem po 5000-7000 uv ,a teraz mam po 3000-5000 na dzień i odbiło się to w dochodach z reklam no a właściwie to za pieniądze z reklam miałem zamiar zapłacić za nowy layout ,a teraz niestety mam same straty i musiałbym mieć jakąś tematyczną fajną skórkę.

I mam pytanie jeżeli zamienię 100% kodu podstawiając wartości inne, zmieniając szyk, dodając kilka swoich dodatków, modyfikując kolory na podobne odcienie oraz zamienię wszystkie pliki graficzne z nazwami, rozszerzeniami oraz ścieżkami ponieważ układ do nietypowych nie należy ,a spora część grafiki jest w zasadzie ogólnie dostępna na portalu istockphoto.com no i logo jest moje które sam robiłem to myślisz że będzie to już legalne?

nie da się na to pytanie odpowiedzieć na odległość, a tym bardziej bez porównania obu utworów (stron). Pamiętaj, nowa strona może być co najwyżej inspirowana starą stroną. Poszukaj więcej informacji o utworach inspirowanych, gdyż i tak ostateczną decyzje będziesz musiał podjąć sam.

Powrót