Jak dlugo Fundusz alimentacyjny bedzie płacił alimenty

• Autor wątku Autor wątku gagrys
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gagrys

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam.Mam syna lat 34 jest po rozwodzie od roku 2010.Jest ojcem 9-cio letniej córki na którą nie płaci alimentów jak twierdzi ze dla niego nie ma pracy.Jest zarejestrowany PUP jako bezrobotny bez prawa do zasiłku. Płaci za niego od dwóch lat Fundusz alimentacyjny.Moje pytanie:jak długo Fundusz za niego będzie płacił alimenty? jakie bedą dalsze tego konsekwencje,czego należy oczekiwac? Dodam ze nie posiada żadnego majątku którego by mógł Komornik zająć.POZDRAWIAM.GAGRYS

Fundusz płaci do czasu aż obowiązek alimentacyjny zostanie uchylony, bądź próg dochodowy zostanie przekroczony, lub dziecko osiągnie 26 lat (to by musiał ktoś potwierdzić, bo może się coś zmieniło z tym).
Jednak ten dług syna będzie ciągle rósł. Ponadto obowiązek alimentacyjny może obciążyć rodziców dłużnika, jeśli wierzyciel wystąpi o to.

Gdy nie placi alimentów to zapewne zostanie mu postawiony zarzut z art.209kk-uporczywa alimentacja-może trafic do wiezienia nawet na 2 lata.
I tak jak napisal Kaiki wierzyciel może wystapic o splate należnosci do rodziców dłużnika w nastepnej kolejnosci do rodzeństwa

Może zostać wpisany do Krajowego Rejestru Dłużników

Dziekuje.Na logike przecież Fundusz alimentacyjny nie będzie cały czas za niego płacił w końcu mnie pociągną do odpowiedzialność za nieroba syna.Czy ten dług bedzie na nim ciążył dopóki go nie spłaci? Pozdrawiam.Gagrys

Oczywiście ten dług się NIE przedawnia

Powrót