Jak dlugo na odpowiedz z WASTu?

• Autor wątku Autor wątku Pogodniak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pogodniak

Praktyk
Odpowiedzi
3 376
Jak dlugo czekaliscie na odpowiedz z WASTu po wyslaniu do nich zapytania przez ich strone internetowa?
Ja nie potrzebuje nic w sprawie obywatelstwa, tylko tak z ciekawosci rodzinno-genealogicznej napisalem do nich chyba z poczatkiem listopada i ani widu ani slych.....

Słuchaj, ja jakoś tak latem wysłałam poleconym i nadal brak jakiejkolwiek odpowiedzi:(

Witam,
No, wreszcie otrzymałam w piątek odpowiedź. Wniosek złożyłam w lipcu 2010 r.

Ja składałam w grudniu 2009, odp. w kwietniu 2010.

Siwa0303 napisał:
Witam,
No, wreszcie otrzymałam w piątek odpowiedź. Wniosek złożyłam w lipcu 2010 r.

Być może szybciej obsługiwane są zgłoszenia wysłane przez formularz na stronie WaST.

Ja wysyłałam online i pocztą tradycyjną , czas oczekiwania *jak mi odpisali trwa od 2 do 6 miesięcy.

Witam
A ile się czeka na odpowiedź z Bundesarchiv?Czy w piśmie do nich trzeba dokładnie podać jakie dok.mnie interesują czy poprostu napisać, że chce odszukać wszystkie dokumenty mojego dziadka??
Bardzo proszę o szybką odp.

I jeszcze jedno pytanko, czy ktoś zna dokładny adres pocztowy do Bundesarchiv?

Myśmy czekali ok. 2 miesięcy, było to bardzo szybko. Myślę, że nie możesz pisać konkretnie jakie dokumenty chcesz, bo nie możesz wiedzieć co się zachowało. Jedynie to ogólnie , jakiekolwiek dokumenty posiadają , jesteś tym zainteresowana.

Adres podaję jeszcze raz:
An das Bundesarchiv
Abteilung Reich
Finckensteinallee 63
D - 12205 Berlin

Adres już znalazłam, ale dziękuję za fatygę:) i szybką odp.Jak pisać w piśmie do nich, do jakich celów są potrzebne dok.?

Mam jeszcze takie pytanie,mam po dzadku, list z 51r. pisany do Deutsche Dienststelle do Berlina-Wittenau dziadek opisuje w nim cały przebieg służby wojskowej w Wehrmachcie i od 1940r do 1945r, pisze jak został ranny i, że w 45r był w Rezerwelazarett, na liście jest odpowiedź i pieczątka z Deutsche Dienststelle, dziadek pisał więcej takich pism ponieważ wszystkie dok.spalili mu Rusi gdy przyjechał do Polski razem z mundurem, później ciężko mu było, odszukać jakieś dok.Mam też ksiażeczke wojskową,ale po polsku wydana w 1949r. w Katowicach pisze w niej wszysto o służbie w Wehrmachcie jaką funkcje spełniał, i wiele innych szczegułów, jest w niej też rubryka: narodowość wpisana jest Polska to raczej nie wyśle tego, do Koln.Dowiedziałam się też z niej,że w 45r.był w niewoli amerykańskiej, mam nawet taką małą karteczkę Allied Expeditionary Force D.P.Index Card i jest jeszcze jakiś nr.chyba jak był w tej niewoli to taką dostał, nie wiem czy do Koln będzie to ważne??zastanawiam sie nad tym listem czy go nie wysłać tym bardziej,że Koln chce wiedzieć, gdzie przebywał dziadek od 39r. do 45r i chcą adres, ale czy to wystarczy?

Powrót