Jak do sądu pozew przeciw bankowi o wykreślenie danych z Bankowego Rejestru.

• Autor wątku Autor wątku pawelek81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawelek81

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry wszystkim forumowiczom.

Bank odmówił mi wykreślenia mnie z systemu Bankowy Rejestr (o dziwo wykreślił z BIKU, system "Bankowy Rejestr" obsługiwany jest tam przez inny departament) mimo że nie dostarczył mi informacji że zamierza przetwarzać moje dane osobowe bez mojej zgody.
Dzisiaj otrzymałem list z banku Millenium że moje dane będą bez mojej zgody przetwarzane przez okres 5 lat od momentu uregulowania zobowiązania.
Z lektury forum oraz Prawa Bankowego wiem, że aby bank mógł przetwarzać moje dane bez mojej zgody musi mnie o tym poinformować, czego na pewno nie zrobił.
Pozostaje mi więc tylko iść do sądu. Niestety nie za bardzo wiem do jakiego sądu i jaki pozew złożyć. Może wystarczy tylko GIODO?

Proszę o pomoc i pozdrawiam serdecznie,
Paweł

Czy tu:

pawelek81 napisał:
Dzisiaj otrzymałem list z banku Millenium że moje dane będą bez mojej zgody przetwarzane przez okres 5 lat od momentu uregulowania zobowiązania.

i tu:

pawelek81 napisał:
Z lektury forum oraz Prawa Bankowego wiem, że aby bank mógł przetwarzać moje dane bez mojej zgody musi mnie o tym poinformować, czego na pewno nie zrobił.

dostrzegasz sprzeczność?

Faktycznie, niedokładnie się wyraziłem.
Dostałem list z banku po tym jak napisałem do niego informację o wycofaniu zgody na przetważanie moich danych osobowych i wezwanie do wykreślenia mnie z bankowego rejestru.
W momencie dopisania mnie do bankowego rejestru bank nie spełnił wszystkich przesłanek wynikających z art 105a prawa bankowego.
Po prostu list który otrzymałem z banku bym odpowiedzią na moje pismo do nich.

Pozdrawiam;
Paweł

art 31 6-7
art. 52 4a1

USTAWA
z dnia 9 kwietnia 2010 r.
o udostępnianiu informacji gospodarczych i wymianie danych gospodarczych

Olej millennium i napisz pismo do ZBP, właściciela bazy.

Jeżeli chodzi o artykuł 105 prawa bankowego to właśnie jest tam informacja na temat art. 4a1
Jeżeli Millennium nie ma twojej pisemnej zgody, a dziwi mnie to bardzo, bo takie oświadczenie jest w każdej umowie kredytowej oraz umowie do konta

Ostatnia edycja:
Dzięki, napisze do ZBP ale oni pewnie spuszczą mnie na drzewo że to nie oni te dane tam wrzucili i nic nie mogą.
I tak jak mówisz, Millenium miało moją pisemną zgodę ale ją wycofałem, a że nie napisali do mnie że będą przetwarzać moje dane bez mojej zgody nie były spełnione przesłanki 105a pkt 3 więc nie mogą przetważać moich danych osobowych bez mojej zgody.

Pozdrawiam;
Paweł

Na drzewo Ciebie nie spuszczą, bo to oni zarządzają bazą.
Rozumiem, że w stosunku do wierzyciela nie masz żadnych zaległości? Jeżeli tak to ja powołałbym się na art. 31. Oczywiście mogą Tobie odmówić ale ile Ciebie to kosztuje? Maksymalnie 6zł i 30 dni :)

Powrót