Jak dochodzić kary umownej - opóźnienie prac prawie 5 m-cy po terminie wykonania

• Autor wątku Autor wątku nowy_k
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nowy_k

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam.
Bardzo proszę o pomoc.

Sprawa wygląda tak:

Usługa miała być wykonana/zakończona 05 czerwca 2023 - umowa jest spisana.
Wykonawca tak wykonywał prace, że do 28 sierpnia 2023 nie zakończył robót - już prawie 3 miesiące po terminie
Ponaglenia ustne nie miały wpływu - obiecywał a odwlekał.

W związku z tym wysłałem wezwanie, 28 sierpnia 2023 r.:
- wezwanie do zapłaty kary umownej (zapisana w umowie)
- wezwanie do zakończenia prac w nieprzekraczalnym terminie
- wezwania do prawidłowego wykonania robót/do usunięcia wad

Termin w piśmie otrzymał - 1 miesiąc na dokończenie prac, i 7 dni od daty otrzymania pisma na zapłatę kary umownej.

Przez ten miesiąc nie odezwał się ani nie kończył prac i nie zapłacił kary umownej choć w umowie stoi:

wyciąg z umowy

12. W przypadku przekroczenia terminu umownego opisanego w ust. 1 lub ust. 2 lub ust. 5 z
przyczyn leżących po stronie Wykonawcy, Zamawiający może domagać się od Wykonawcy
zapłacenia kary umownej, która wynosi 10% wartości wynagrodzenia, o którym mowa w § 3
ust. 1 za każdy dzień opóźnienia, jednak łączna suma kary nie może przekroczyć 15% (12) wartości
Przedmiotu Umowy. Płatność kar umownych nastąpi w terminie 7 dni od dnia doręczenia
Wykonawcy wezwania do zapłaty z podaniem przyczyn naliczenia kar umownych.(13)
13. W przypadku powstania w majątku Zamawiającego szkody przewyższającej wartość naliczonych
kar umownych, która powstała w wyniki niewykonania umowy lub nienależytego wykonania
umowy przez Wykonawcę, w takiej sytuacji Zamawiający może dochodzić odszkodowania na
zasadach ogólnych.

- przypisy:
12 - Do ustalenia między stronami.
13 - Strony mogą uzgodnić katalog możliwych przypadków naruszenia Umowy, skutkujących naliczaniem kar umownych.

Wyjaśnienie:
... zapłacenia kary umownej, która wynosi 10% wartości wynagrodzenia, ...
to wpisał sam wykonawca (zapewne pomylił się) gdyż to on wypełniał umowę.
W wysłanym prze-zemnie piśmie podane było, kara jest w związku z opóźnieniem wykonania umowy.

W ostatni dzień, wyznaczonego terminu, odezwał się z prośbą, że potrzebuje jeszcze max 2 tyg. na dokończenie.
Po nastraszeniu wypowiedzeniem umowy i ustaleniu prac jakie ma wykonać natychmiast, dostał te 2 tygodnie.
Minęły te dwa tygodnie, i niebawem będzie 2 tygodnie po tym terminie gdzie jeszcze nie zakończył prac, jednak coś tam pomału robi.

Pieniądze otrzymał już ok. 65%, od urzędu i moją należność zapłaty.
Ostatnia transza ok. 35% będzie płacona przez urząd, także ja nie mam możliwości ani złotego pobrać/potrącić od wykonawczy po zakończeniu prac.
Umowy nie chciałbym wypowiadać ze względu na skomplikowanie rozliczenia z urzędem i problemy z nowymi fachowcami, którzy mogliby nie chcieć dokończyć prac.

Tak wygląda sprawa.

Prośba moja o opinie i porady:
- czy dobrze postąpiłem wysyłając mu te pismo a potem jeszcze dałem dodatkowo termin - te 2 tygodnie?
- jak skutecznie dochodzić aby wykonawca zapłacił karę umowną, gdyż opóźnienie w wykonaniu umowy w listopadzie 2023 r. będzie wynosiło już 5 miesięcy! i nie zakończy całkowicie prac.

Bardzo proszę o pomoc/podpowiedzi co dalej robić.
Dziękuję.

Powrót