jak dochodzić spadku

• Autor wątku Autor wątku s5219
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

s5219

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Mam ponad 50 lat.Zmarł mój ojciec, jestem dzieckiem nieślubnym na które ojciec płacił kiedyś alimenty(od czasu do czasu bardzo małe). Ojciec ma troje dorosłych dzieci z małżeństwa . Prawdopodobnie po ojcu został dom piętrowy jednorodzinny nie wiem w jakim stanie prawnym (dom budował ojciec kiedy jego dzieci z małżeństwa były bardzo małe), może coś jeszcze ale nie wiem.
Ojca żona nie żyje , ja mieszkam w odległości 300km od miejsca zamieszkania ojca. Moje pytania: 1. do kogo mam się zwrócić czy jakiś spadek został po ojcu? 2.Czy mogę dochodzić swoich praw o zachowek jeśli już wcześniej przepisano dom i.t.p. innym dzieciom ojca. Zaznaczam że w miejscowości zamieszkania ojca jest sąd rejonowy.(jest to miasto powiatowe) z ojcem nie utrzymywałem kontaktu od czasu sprawy sądowej o zakończenie płacenia alimentów.Proszę o podanie w miarę możliwości sposobu postępowania jeśli pojadę do miasta ojca. Pozdrawiam Stanisław

jeszcze jedno pytanie .Czy będę miał prawo do jakiegokolwiek spadku czy zachowku jeśli ojciec wcześniej przepisał swój majątek na inne dzieci, i w jakim terminie od śmierci ojca muszę wystąpić do sądu.

na powyższe pytania padało bardzo, bardzo wiele odpowiedzi na forum, są to sprawy trudne skomplikowane i rozwiązywane na wiele sposobów, dlatego tez jeżeli chce pan uzyskać najbardziej trafną odpowiedź, to musi pan poszukać podobnych wątków używając opcji szukaj u góry okrenu z prawej strony;

sama podróż do miasta niewiele pomoże;

na pewno ma pan prawo dowiedzieć się czy w sprawie była przeprowadzona sprawa spadkowa, w tym celu powinien pan się legitymować skróconym odpisem aktu urodzenia, z któego wynika, iż zmarły to pana ojciec; również sam może pan taką sprawę założyć (oczywiście w miejscu śmierci ojca) przesyłając do sądu wniosek o stwierdzenie nabycia spadku i załączając skrócony odpis aktu urodzenia;

również może pan zażądać informacji od pozostałych dzieci ojca o stanie majątku, jeśli nie uzyska pan odpowiedzi może żądać sporządzenia zabezpieczenia spadku, ustanowienia zarządcy spadku, czy kuratora spadku, wówczas takie osoby sporządzą spis, oczywiście za ich działanie musi pan zapłacić;

tak, jak pisałem wcześniej jest wiele możliwości i nie da się w trzech zdaniach tego opisywać, a forum nie jest od załatwiania spraw za kogoś, tylko od wskazywania drogi, którą sam osobiście w podobnych sprawach wiele razy wskazywałem;

czy mam prawo do zachowku jeśli dom został przepisany na innego syna 3 lata temu? Ja o tym nie wiedziałem.

Powrót