Jak dochodzić uposażenia zmarłej babci

• Autor wątku Autor wątku seqiul
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

seqiul

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Witam. W styczniu tego roku zmarła mi babcia wysłałem pismo mejlem o wyplate uposażenia lecz okazało się że nie figuruje ją ojciec czyli syn zmarłej matka czyli synową oraz dziadek mąż zmarłej jak jest okres dochodzenia wypłaty tego świadczenia gdyż wieku przypadkach ubezpieczalnia wysyła informacje o uposażeniu.jestesmy najbliższą rodziną i naocznie widziałem wpis w PZU że ha wnuk oraz rodzice są wpisani w razie śmierci czy po taki okresie nie jest zapozno aby sadownie domagac się spadku.dziekuje za odpowiedz

Ciężko doczytać się o co chodzi - niestety. Spadek nie ma żadnego znaczenia w przypadku umowy ubezpieczenia na życie. Przy śmierci osoby ubezpieczonej uposażone osoby dostają świadczenie. Uposażonym może być każdy wskazany przez osobę ubezpieczoną.

kodeks cywilny art. 832 § 2. Jeżeli w chwili śmierci ubezpieczonego nie ma osoby uprawnionej do otrzymania sumy ubezpieczenia, suma ta przypada najbliższej rodzinie ubezpieczonego w kolejności ustalonej w ogólnych warunkach ubezpieczenia, chyba że umówiono się inaczej

eveeou napisał:
kodeks cywilny art. 832 § 2. Jeżeli w chwili śmierci ubezpieczonego nie ma osoby uprawnionej do otrzymania sumy ubezpieczenia, suma ta przypada najbliższej rodzinie ubezpieczonego w kolejności ustalonej w ogólnych warunkach ubezpieczenia, chyba że umówiono się inaczej

Dziękuję bardzo czyli mogę pojechać z ojcem do PZU i się ubiegać.tylko czy już nie jest zapozno zgon nastąpił 12 stycznia

Powrót