Jak dogadać się z oszustem?

• Autor wątku Autor wątku Drzewko1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Drzewko1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam, sprawa wygląda tak:

Zostałem oszukany przy zakupach na allegro, sprawę zgłosiłem na policję i panowie policjanci odwiedzili oszusta i teraz ta osoba piszę do mnie maile z przeprosinami i prosi o odwołanie sprawy na policji oferując zwrot kosztów za aukcję na której mnie oszukał oraz rekompensatę pieniężną.

Jak mogę tą sprawę załatwić? Czy w takim wypadku wystarczy zwykła umowa z tą osobą i normalnie się rozliczyć z państwem czy musimy takie coś pisać w obecności notariusza/adwokata? Proszę o pomoc totalnie się na tym nie znam a nie chcę być oskarżony o wyłudzanie pieniędzy, jak prawnie to załatwić?

Możesz się pojednać z sprawcą, jak najbardziej. Spiszcie umowę, nie musi to być umowa notarialna, zwyczajnie wpiszcie tam przyczynę jej zawarcia, kwoty rekompensaty, zrzeczenie się dalszych roszczeń itd.
Policja sprawy i tak nie umorzy jeśli prowadzi ją w kierunku oszustwa, ale sprawca ma duże szanse na warunkowe umorzenie przedstawiając tę umowę.

Znajdę tu gdzieś na forum wzór takiej umowy cywilnej?

Okazuje się że ta osoba mieszka daleko co utrudni spisanie umowy. Policja twierdzi że do mojego odstąpienia od sprawy wystarczy skan dowodu wpłaty z mojego konta bankowego.

Jak się ma sprawa z podatkiem? Jak mogę rozliczyć się za pieniądze uzyskane tytułem "zwrot kosztów+rekompensata"?

Drzewko1 napisał:
Okazuje się że ta osoba mieszka daleko co utrudni spisanie umowy. Policja twierdzi że do mojego odstąpienia od sprawy wystarczy skan dowodu wpłaty z mojego konta bankowego.

Jak się ma sprawa z podatkiem? Jak mogę rozliczyć się za pieniądze uzyskane tytułem "zwrot kosztów+rekompensata"?

Takie środki nie są opodatkowane jeśli dobrze pamiętam - proszę jednak kogoś o potwierdzenie.

Powrót