Jak dopaść oszusta?

• Autor wątku Autor wątku Adamos10
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adamos10

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry Państwu. Potrzebuje porady gdyż nie wiem jak zabrać się za sprawę a z racji chwilowego bezrobocia przypominam sobie o należnościach.
Sytuacja wygląda tak:
W maju 2013 kupiłem na allegro maszynę do cięcia liści za 1200 zł.
Aukcja grzecznościowa, pani Ania wystawiła maszynę pana Pawła na sprzedaż.
Maszyna została przysłana i przy pierwszym uruchomieniu okazało się, że jest popsuta. W aukcji oznaczono ją jako używana + gwarancja. Telefonicznie byłem zapewniony, że jest lekko używana, okazała się mocno zużyta i w dodatku popsuta.
Kontakt tylko z panem Pawłem. Z mojej strony na początku kilka maili od niego tylko kontakt telefoniczny (kilka sms'ów lecz w telefonie ich nie mam ale chyba u operatora zostają). Po wysłaniu zdjęć uszkodzeń, dostałem info aby wymontować uszkodzoną część (głowica warta 70% ceny maszyny) i wysłać do pana Pawła a on mi przyślę nową gdyż naprawa nie wchodzi w grę.
I tyle widziałem głowicę ;/ W późniejszych telefonach słyszałem "zapomniałem", "już wysyłam", "paczka gotowa", "w poniedziałek będzie bo weekend" itp., następnie kontakt się urwał i nieodbierano telefonów ode mnie. Gdy dzwoniłem z innego to odpowiedź: "już wysyłam" itp.
Niestety nie otrzymałem głowicy. Chciałbym odzyskać pieniądzę, lub części aby naprawić maszynę. :(
Mineły prawie 2 lata. Rozebrana, niekompletna maszyna stoi w kącie, pieniędzy brak (1200 to już jest dla mnie całkiem spora kwota).
Proszę o poradę jak dobrać się do oszusta. Jeszcze nie zgłosiłem tego na policję lecz zamierzam. Proszę o instrukcję działania aby mi się nnie wywinął cwaniak:help:

Najlepiej udaj się do Rzecznika Praw Konsumenta. Poszukaj najbliższego w okolicy twojej miejscowości. Mi pomógł . Nic nie musiałem robić tylko naświetliłem mu całą sytuację a on wszystko załatwił. wysyła pisma ze swoja pieczątką. oszuści się wtedy zaczynają bać i współpracują . jeżeli nie to rzecznik składa pozew do sądu i cię w nim reprezentuje.

Sprzedaż inna niż konsumencka

W tym przypadku różnice dotyczą głównie terminu ujawnienia wady – powinno ono nastąpić w ciągu 1 roku. Dodatkowo, w razie wątpliwości to Ty będziesz musiał udowodnić, że korzystałeś z przedmiotu zgodnie z przeznaczeniem.

Ujawnienie wady nastąpiło chyba kilka dni po zakupie gdy wysłałem do sprzedawcy (Pawłą)maila ze zdjęciami wad. Sprzedający jest osobą fizyczną. Inna kwestia, że kupiłem na aukcji grzecznościowej. Ania wystawiła maszynę Pawła a ja zapłaciłem przez PayU Ani.
Obiecano mi nową głowicę lecz nie wysłano mi jej, ani zwrotu kasy ani nic - tu chyba jest sedno sprawy.

ja bym zgłosił sprawę do allegro. i nie obchodziłoby mnie to że to była aukcja grzecznościowa

Powrót