T
tomaszgl
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
Cztery lata temu zmarła moja mama. Niestety nie zostawiła po sobie testamentu. Ojciec żyje do tej pory. Prócz mnie jest jeszcze brat. Rodzice wspólnie zakupili mieszkanie. Rozumiem że w świetle prawa obecnie ojciec jest właścicielem swojej połowy mieszkania oraz jednej trzeciej połowy mamy. Natomiast my z bratem po jednej trzeciej . Obecnie ojciec chce zapisać swoją część w testamencie mi. Rozumiem że bratu bedzie należał się zachowek. Co jednak trzeba będzie zdziałać gdybym ja chciał np sprzedać to mieszkanie aby wykończyć domek? Być może że jeszcze za życia ojca zostanie ono sprzedane na wykończenie i ojciec zamieszka z nami. Dodam że od smierci mamy mimo podjętych prób ze strony ojca i moich brat nie ma zamiaru nawet z nami rozmawiać. Poprostu od przeszło trzech lat odciął się od nas kompletnie. Nie odwiedza ojca ani do niego nie pisze i nie dzwoni. Po prostu go że tak brzydko powiem - olał. Tym bardziej jest to śmieszne że mieszkał kilkast metrów od nas, a teraz od około dwóch lat tylko w odległości 19 km. Dodam jeszcze że bardzo często przejeżdza koło nas ba nawet koło nas pracuje ale nie zamierza utrzymywać kontaktu. Czy taka sytuacja może mieć wpływ na obecną sytuację z majątkiem? Czy będzie potrzebna sprawa sądowa? Dodam że w sądzie po śmierci mamy został wykonany dział spadku i tyle. Dodam jeszcze że sytuacja jest właściwie dziwna ponieważ nie widzę żadnego powodu (racjonalnego) aby znaleźć przyczynę postępowania brata.