Jak dorosły już człowiek może odzyskać zaległe alimenty?

• Autor wątku Autor wątku Foksik2000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Foksik2000

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, mój syn ma już 24 lata, jego ojciec od wielu lat uchylał się od płacenia alimentów. Nie pracuje oficjalnie, ma dziecko z kolejnego związku, które przecież jakoś utrzymuje, utrzymuje mieszkanie, wyjechał do pracy do Anglii, na pewno pracuje na czarno, a mimo to komornik nie potrafi ściągnąć pokaźnej już kwoty, ani zmusić go do podjęcia pracy w ramach działań prawnych.Jesteśmy bezsilni a dług wynosi ponad 20 tys.Syn jest już samodzielny, studiuje i pracuje i pieniądze bardzo by mu się przydały.Jakie kroki możemy podjąć aby odzyskać dług.

Ja wczoraj od komornika uslyszalam,ze nalezy poczekac do ...renty/emerytury.Mozna takze zlozyc wniosek do gminy o aktywowanie dluznika.Jednak i w tym wypadku,dluznicy zakladaja swoje firmy,nieprzynoszace dochdow.

I przede wszystkim nie należy wycofywać egzekucji od komornika.

Dziękuję za odpowiedzi. Pisząc "zmusić do podjęcia pracy" miałam właśnie na myśli przepis o skierowaniu do prac interwencyjnych, więc prawo jest. :)
Jeśli macie jeszcze jakieś pomysły lub doświadczenia to proszę o informacje.
Zdaje się pozostaje zatrudnienie prywatnego detektywa i zaniesienie wszystkiego na talerzu komornikowi...tylko po co w takim razie płace podatki?

Foksik2000 napisał:
Dziękuję za odpowiedzi. Pisząc "zmusić do podjęcia pracy" miałam właśnie na myśli przepis o skierowaniu do prac interwencyjnych, więc prawo jest. :)
Jeśli macie jeszcze jakieś pomysły lub doświadczenia to proszę o informacje.
Zdaje się pozostaje zatrudnienie prywatnego detektywa i zaniesienie wszystkiego na talerzu komornikowi...tylko po co w takim razie płace podatki?

przecież nikt go nie musi do niczego zmuszać bo on pracuje tylko że na czarno ;) komornik działa tylko na terytorium PL więc nawet jeśli wyślesz detektywa do Anglii i dowie się że były pracuje na czarno w rzeźni to też nic nie da

Nawet,gdyby pracowal legalnie w Anglii,nie dostanie Pani nic(dlatego tam wyjezdzaja dlunicy).

Foksik2000 napisał:
tylko po co w takim razie płace podatki?
Pani podatki przeznaczane są na wiele różnych celów, ale z całą pewnością nie na wynagrodzenie komornika.

Z tego co Pani napisała wynika, że dłużnik nie posiada na terenie RP żadnego majątku, z czego zatem komornik ma prowadzić skutecznie egzekucję?

Wiec pozostaje:znalezc adres zamieszkania ,o ile jest legalnie.Ja ze swojej strony dowiedzialam sie ,ze ex przebywal i pracowal legalnie w UK,kiedu ...wrocil do Polski (po majatek) i znowu byl...bezrobotny.Zycze powodzenia,ale osobiscie poswiecilam 15 lat na odzyskanie alimentow i ...jestem zmeczona.Wiem,ze w Polsce mozna uniknac placenia i byc bezkarnym,ale z pewnoscia nie podam,jak to zrobic.Natomiast wspolczuje dzieciom ich opiekunom prawnym,ktorzy licza na odzyskanie zaleglych alimentow.

orzeszki napisał:
A czy w wykazie jest Wielka Brytania?

A czy Zjednoczone Królestwo, to nie przypadkiem Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej, tj. United Kingdom?

Tak,moje niedoczytanie.Jednak ciagle uwazam,ze potrzeba jeszcze miec dluznika legalnie przebywajacego/pracujacego.

Tak, niestety trzeba samemu ustalić pracodawcę i z tym dopiero zgłosić się do odpowiedniego organu, nie do komornika.

Foksik2000 napisał:
Witam, mój syn ma już 24 lata, jego ojciec od wielu lat uchylał się od płacenia alimentów. Nie pracuje oficjalnie, ma dziecko z kolejnego związku, które przecież jakoś utrzymuje, utrzymuje mieszkanie, wyjechał do pracy do Anglii, na pewno pracuje na czarno, a mimo to komornik nie potrafi ściągnąć pokaźnej już kwoty, ani zmusić go do podjęcia pracy w ramach działań prawnych.Jesteśmy bezsilni a dług wynosi ponad 20 tys.Syn jest już samodzielny, studiuje i pracuje i pieniądze bardzo by mu się przydały.Jakie kroki możemy podjąć aby odzyskać dług.

Jeśli syn juz pracuje nawet jesli sie uczy to nie bedzie takie latwe.Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
W Wielkiej Brytanii obowiazek placenia alimentow jest do 18 roku zycia i sad rodzinny bierze to pod uwage, a jesli chodzi o sciagniecie dllugu to sa problemy. Sad nienazbyt przejmuje sie bo nie jest to zadluzenie tamtejsze.

Powrót