Jak działa odkup szkody z OC- czy to sie oplaca ?

• Autor wątku Autor wątku Lukas4567
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lukas4567

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam
W tamta sobote na swiatłach facet wjechal mi w tyl mojego samochodu marki Leon 1P.
Nie wzywalismy policji ale sprawca przyznal sie do winy i spisalismy oswiadczenie.
Uniqa wycenila szkode na 2370 zl brutto gotowka na konto, bo sam tak chcialem poniewaz moj samochod jezdzi a auto jezt z 2006 toku.
Stwierdzilem ze to za malo i zglosilem swoja szkode do helpfind.
Ci wycenili szkode ja 1620 zl.

Teraz czegos nie rozumiem, to dostane mniej niż daje mi Uniqa czy to dodatkowe pieniadze bo tak to zrozumialem.
Czy moga mnie Uniqa ciagac po sadach jak podpisze umowe z Helpfind i sprzedam im szkode?

Czy to sie oplaca ?

Lukas4567 napisał:
Teraz czegos nie rozumiem, to dostane mniej niż daje mi Uniqa czy to dodatkowe pieniadze bo tak to zrozumialem.
Tak.
Lukas4567 napisał:
Czy moga mnie Uniqa ciagac po sadach jak podpisze umowe z Helpfind i sprzedam im szkode?
Nie.

A gdzid jest haczyk z taka firma?
Czy ktos z was bawil sie w takie sprzesaze odszkodowania?

Mi z helfind powiedzieli ze oprocz mnie umowe musi podpisac moja mama bo ona jest właścicielem a ja współwłaścicielem auta.

Co jesli helpfind przegra sprawe z Uniqa?

Lukas4567 napisał:
Mi z helfind powiedzieli ze oprocz mnie umowe musi podpisac moja mama bo ona jest właścicielem a ja współwłaścicielem auta.
Tak, ponieważ roszczenie odszkodowawcze przysługuje łącznie wszystkim właścicielom. Więc żeby cesja miała sens dla nabywcy to chce on podpisać umowę ze wszystkimi tak by przejąć całość roszczenia.
Lukas4567 napisał:
Co jesli helpfind przegra sprawe z Uniqa?
Dla Pana nic o ile nie jest to tzw. cesja powiernicza. Przy cesji powierniczej ponosi się ryzyko, że jeżeli nabywca wierzytelności przegra spór z podmiotem odpowiedzialnym to nabywca wierzytelności zwróci się do zbywcy wierzytelności o zwrot zapłaconej kwoty. Przy standardowej umowie cesji ryzyko przechodzi na nabywcę wierzytelności. Przed zawarciem umowy z nabywcą wierzytelności trzeba dokładnie zaznajomić się z umową w tym z kwestią przejścia ryzyka ze sprzedającego wierzytelność na jej nabywcę oraz z kwestią zwrotu w przypadku przegranego sporu przez nabywcę.

A ktos tu z panstwa korzystal z takiej cesji.?
Czy rzeczywiscie ubezpieczyciel ciaga po sadach w roli swiadka osobe ktorej przysluguja pieniadze z OC jak to niektorzy mowia ?

Jaka jest szansa ze taki helpfind przegra sprawe z Uniqa?

Powrót