Jak działać po cesji?

• Autor wątku Autor wątku Lusi636
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lusi636

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Bank w postępowaniu elektronicznym uzyskał klauzulę wykonalności i przekazał sprawę do komornika, ktory w 11/2016 zajął rachunek bankowy.Co miesiąc były przekazywane do niego środki. W 03/2017 bank na podstawie cesji wierzytelnosci sprzedał dług funduszowi, ale nie umorzył egzekucji, gdyż srwiwrdził, ze dopiero jak dluznik dogada sie z nabywca i otrzyma od niego informacje o ugodzie to dopiero skieruje wniosek do komornika. U Komornika dowiedzialam sie ze srodki nie wyszly od niego gdyz wierzycirl w 11/2016 zawiesil postepowanie. Moje pytanie:
1. Czy bank nie powinien bezzwlocznie umorzyc egzekucje gdyz nie jest strona?
2. Czy komornik tylko na wniosek wierzyciela moze umorzyc egzekucje czy jak przedloze kopie cesji i postrasze bezprawnym zajeciem to odstapi od egzekucji?
3. Jakie koszty w takiej sytuacji pobiera komornik? 8% jako oplaty stosunkowej a pozostala kwota zajec idzie jako zwrot do dłużnika?
4. Czy komornik rozlicza wplaty na koszty zastepstwa w procesie itd. wskazane w nakazie zaplaty?
Bedę wddieczna za kazda odp :) Pozdrawiam

1) Bank powinien bezzwłocznie umorzyć egzekucję
2) Aczkolwiek jest jeden mały wytrych w postaci art 804 z indeksem 1 kpc
3) Jak komornik umorzy na wniosek wierzyciela to zapłacisz 5% od kwoty pozostałej do wyegzekwowania
4) Jak minie 6 miesięcy od zawieszenia i nic się nie dzieje to komornik umorzy z urzędu i też zapłacisz 5%
5) W Twoim interesie jest pozbawić wykonalności tytuł wykonawczy.
6) Komornik przekazuje kwotę. a wierzyciel sobie to rozlicza.

z tego co wiem nowy nabywca nie wystapil jeszcze do sadu o nadanie klauzuli wiec nie moze wejsc w egzekucje za bank. Ponadto dzialania zmierzaja ku ugodze. Tak wiem uwaznie przeczytam wszystko zanim podpisze.
Co znaczy ze w moim interesie jest pozbawic wykonalnosci tytul? Mozesz rozwinac? Co mi to da? Odnosnie pkt 6 wlasnie zadne srodki nie poszly do wierzyciela wiec jak on ma rozliczyc skoro on juz swoje dostal?

Bank BZ WBK, a fundusz TRIGON PROFIT reprezentowany przez GetBack S.A.

No to uważaj na Getback jeśli to oni ci ugodę beda podsuwać

Kancelaria będzie sprawdzać umowę więc mam nadzieję, że nie będzie psikusa :) dzięki za ostrzeżenie :)

Mam nadzieję, że ktoś jeszcze odpowie na pytania :) Zwłaszcza chodzi mi o to co zabiera komornik i czy pozostałe środki wrócą do mnie na konto ? Wtedy prawie cały dług bym spłaciła jeśli komornik zabrałby tylko 5% ...

GetBack w ogóle chce bym najpierw zapłaciła 10 % sumy jako uwiarygodnienie a potem rozmowa o ratach... To typowe dzialanie wśród firm windykacyjnych ?

No właśnie nowy nabywca może na podstawie artykułu który podałem. Na szczęście tak się ten artykuł sprytnie ukrył, że na razie nikt z niego nie korzysta. Ale to tylko kwestia czasu. A z GetBack nie rozmawiaj na razie. Oni jakoś nie występują o klauzule. Najczęściej lecą po nowy nakaz. A jak pozbawisz tytuł wykonalności to nie zapłacisz 5%. Tylko wierzyciel. A GB już Cię odpowiednio podliczy. Nie martw się. A potem dostaniesz się w ich "oddłużeniową" pożyczkę.

No tak tylko jak polecą po nowy nakaz to znow bede obciazona kosztami a tego chce uniknac. Przy pierwszym nakazie mialam 7 tys zobowiazania a do splaty z kosztami 15 tys wiec roznica spora...co mam robic?

Na pytanie co masz robić nie ma odpowiedzi jednoznacznej. Wszystko zależy od tego co GB ma w papierach. To dość świeża sprawa, więc mogą mieć wszystko w porządku. Jak masz kasę to zamknij temat z GB i tyle.

Czy ktoś jeszcze ustosunkuje się do moich pytań? :)

Chcesz odpowiedzi na to co robić? Za mało danych :) Ja osobiście bym czekał na to co zrobi GB, a jednocześnie walczył z klauzulą. Wówczas odpowiedź na Twoje pytanie nr 2 zabrzmi "po uchyleniu klauzuli możesz wnioskować o umorzenie postępowania".
Z tym że z tego co piszesz masz jakiś kontakt z kancelarią... to oni powinni Ci powiedzieć jaki jest stan prawny na dzień dzisiejszy. Formalnie to jest tak, że dysponentem postępowania jest bank. I nikt inny.

uchylic klauzule tytulu gdy nowy nabywca o nia wystapi do sadu? Bo szanse uchylenia pierszej klauzuli tzn. Banku sa nikłe.Kancelaria chce wniesc o przywrocenie terminu na zazalenie na kosztu bo mam je zawyzone. Tylko pytanie czy srodki sciagniete zostana rozliczone na koszty bo jesli nie i pobiara tylko te wspomniane 5 % a reszte mi zwroca to cala batalia jest bez sensu a ja strace na oplaceniu kancelarii.

Właśnie po informacji o cesji - jeśli taką posiadasz - szanse na uchylenie klauzuli na pierwszego wierzyciela są wysokie. Zwłaszcza jak prowadzi jeszcze egzekucję (a zawieszenie oznacza że jeszcze się nie zakończyła). Masz na to czas póki trwa egzekucja. A póki trwa egzekucja, to jeszcze nie było postanowienia o kosztach. W związku z czym nie ma czego przywracać. A jak takie rzeczy słyszysz od kancelarii, to w ciemno Ci powiem że straciłaś już kasę. Czy to ta słynna na "C" ? Niech zgadnę "my napiszemy pisma, a Pani sobie podpisze?"

Digiton to nie ta kancelaria :) Informacje o cesji dostałam 23 marca na adres zameldowania gdzie nie mieszkam na szczęście siostra odebrala pismo. Dam radę sama napisać pismo, podpowiecie jakieś art.? Albo może ktoś tutaj może działać w moim imieniu oczywiście zapłacę ;)

Hmmm.... a zapytam się brutalnie. Nakaz zapłaty dostałaś osobiście? To sporo może zmienić. Wiesz?

Nakaz również odebrała siostra, a ja już tam nie mieszkałam. Myślałam, by iść tym tropem, ale nakaz byl w sierpniu 2016, egzekucja wszczęta w listopadzie a teraz mamy marzec, trochę późno by powoływać sie na złe doreczenie. W kancelarii powiedziano ze mam 30 % szans na wygraną na uchylenie nakazu na tej podstawie

Zmień kancelarię. Zdecydowanie. Masz 100% na uchylenie nakazu. Poszukaj kogoś dobrze. Naprawdę.

Powrót