Jak działać po cesji?

• Autor wątku Autor wątku Lusi636
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I nie ma znaczenia ze minęlo tyle czasu, a ja mialam egzekucje i de facto po zabraniu mi pierwszych srodkow z konta moglam sie zorientowac o jaki dlug chodzi i juz wniesc wniosek do sadu? Zatem wnosic o uchylenie nakazu na podstawie blednego doreczenia czy jednak uderzac z cesja?

Nie ma znaczenia. Nieprawidłowe doręczenie do nieprawidłowe doręczenie. Nie ma w takiej sytuacji co kombinować.

Sad jakos sprawdza to ze siostra nie zdazyla mi tego przekazac w terminie na wniesienie sprzeciwu? I to ze tam nie mieszkam wystarczy jak potwierdze dokumentem z urzedu skarbowego?

Nie. Sąd tego nie sprawdza. To ty musisz co najmniej uprawdopodobnić że nie mieszkasz pod danym adresem. Z US może być. Trzeba się zastanowić co jeszcze. Ale to już musisz z kimś porozmawiać. Bo dopiero wtedy coś do głowy może przyjść. Zameldowana jesteś pod tamtym adresem?

Zameldowana jestem tam gdzie siostra. Przeprowadzka wynikała z dostania sie corki do zlobka na umowie ze zlobkiem tez mam obecny adres. To ze US potwierdzi ze w 10/2015 zglosilam zmiane adresu to jednak za malo? Nakaz byl w 8/2016

Ostatnia edycja:
Moze mozesz polecic jakas kancelarie w Poznaniu?

To powinno wystarczyć. To było z Lublina z e-sądu. Tak? Tam łatwiej takie rzeczy się obala. Tylko nic już nikomu nie płać. Jest wiele firm czy stowarzyszeń które te rzeczy robią bezpłatnie. Nie znam nikogo z Poznania. Ale to może być skądkolwiek.

Kurcze papiery sa w kancelarii ale chyba tak z tamtąd. W takim razie znasz skadskolwiek kogo moglbys polecic albo chociaz podac przyklad bym wiedziala do kogo uderzac?

a zalozmy ze sąd tego nie uzna i nie uchyli nakazu. Wtedy uderzac o uchylenie w zwiazku z cesja?

Nie ma takiej możliwości żeby nie uznał. A jak nawet, to można to skarżyć. Przejrzyj forum. w niedzielę i tak nic nie zrobisz. Zapoznaj się ze wszystkimi funkcjami w swoim profilu. Może znajdziesz jakieś rozwiązanie. A jak nie, to ktoś Ci na pewno pomoże.

Moge sie jeszcze powolac na to ze firma windykacyjna ktora prowadzila sprawe przed skierowaniem do sadu byla poinformowana o moim nowym adresie? Próbując dogadac sie na raty podawalam adres poznański. Dales mi niezle zadanie domowe z tymi funkcjami w profilu ale serdeczne dzieki jest znow we mnie wiara ze splace zobowiazanie bez kosztow ktore jednak stanowily 100% dlugu ;)

To nic nie pomoże. Nie ma to najmniejszego znaczenia, a powoływanie się na kontakty celem porozumienia jest strzałem w kolano. Myślę że poradzisz sobie z zadaniem. A jak nie to trudno...

Pewnie ze poradze ;-) Na pewno tego tak nie zostawie. Powiedz mi prosze jeszcxe jedno. Jak dlugo mniej wiecej sad rozpatruje sprawe? Rozumiem ze jak uchyli nakaz wtedy fundusz ktory przejal bedzie wnosic o nowa klauzule. Czy mimo wszystko moge probowac dogadac sie co do dlugu czy dopiero jal sad odpowie?

Zależy. Czasami kilka tygodni. A jak sąd uchyli nakaz, to już nie może być klauzuli bo nie ma na co. Musi się odbyć rozprawa. A wówczas fundusz musi udowodnić swoje roszczenia. A Ty w międzyczasie możesz się z kasą zorganizować. W ogóle złożenie przez Ciebie sprzeciwu będzie odnotowane, zatem nowej klauzuli bez rozpatrzenia tego nie może być. Piszesz z komputera? Czy z telefonu?

Ostatnia edycja:
z telefonu, dlatego też z góry przepraszam za błedy :) Rozprawa odbędzie się bez mojego udziału? ;) jutro usiąde do lapka i zadziałam ;)

To zależy. Może się odbyć bez Twojego udziału, ale pod warunkiem że ktoś Ci sprawnie napisze pismo. Zresztą: do rozprawy daleko. Od przyjęcia sprzeciwu do przekazania minie parę miesięcy. Wejdź w panel użytkownika.

digiton napisał:
5) W Twoim interesie jest pozbawić wykonalności tytuł wykonawczy.
Jak, skoro
Lusi636 napisał:
Bank w postępowaniu elektronicznym uzyskał klauzulę wykonalności
czyli tu był nakaz w e-sądzie?

Moim zdaniem jedyna droga to art. 788 k.p.c. Chyba że nakaz z e-sądu nie był prawidłowo doręczony.

Ostatnia edycja:
No właśnie nie był. Się okazało po kilku postach. A ja bym obalał. Skoro była cesja, a trwa egzekucja, to tamta klauzula już nie może formalnie istnieć.

Żałuję, że nie skończyłam prawa, skoro może być ciekawie, bo nie wiem co mnie czeka :p

Powrót