Jak formanie odciąć się od Matki ?

• Autor wątku Autor wątku czater
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

czater

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Mam matkę w wieku 73 lat oraz starszą o 5 lat siostrę. Matka rozwiodła się z ojcem, gdy była w ciąży ze mną, więc urodziłem się w trakcie rozwodu. Ojciec molestował moją siostrę w latach 1975-1980, a gdy zapytała matkę, dlaczego nic z tym nie zrobiła, odpowiedziała tylko, że 'była taka sytuacja'. Ojciec nigdy nie utrzymywał ze mną kontaktu, więc ja tym bardziej do tego nie dążyłem.
Z matką miałem zawsze jedynie formalne relacje. Kilka lat temu przeszła w krótkim odstępie czasu dwa udary (ma 2 grupę inwalidzką). W wyniku drugiego udaru pozostał jej lekki niedowład lewej dłoni. Od kilku lat obserwuję u niej ewidentne oznaki demencji starczej oraz coraz bardziej dziwaczne zachowania. Na przykład, kupuję jej nowe ręczniki, a w łazience nadal wiszą potargane sprzed 40 lat, co matka kwituje stwierdzeniem, że 'jeszcze się przydadzą'. Podobnie jest ze skarpetkami i innymi rzeczami.
Wczoraj odwiedziłem siostrę i dowiedziałem się, że wizyty matki u niej wyglądają tak, że wpada na 2-3 minuty w niedzielę, po czym rozdaje ciasto sąsiadkom. U mnie bywa maksymalnie 2 razy w roku, pomimo moich częstych zaproszeń. W tramwaju rozdaje obcym ludziom cukierki i owoce. Ma niecałe 3 tysiące złotych emerytury.
Dowiedziałem się wczoraj, że matka od kilku lat sponsoruje dorosłe kuzynostwo (40-50 lat), które zarabia więcej niż ona ma emerytury, ponieważ np. "mają kilka mieszkań do opłacenia". Szczerze mówiąc, jestem tym bardzo zdenerwowany. Sam zarabiam dobrze jak na polskie realia i od kilku lat opłacam matce wszystkie rachunki (mieszkanie, wodę, telewizję, prąd, gaz). Gdy powiedziałem matce, co o tym myślę, usłyszałem tylko, że to są jej pieniądze.
Co powinienem zrobić w takiej sytuacji? Rozważam całkowite, również formalne odcięcie się od matki. Nie czuję żadnych więzi z tą kobietą a wręcz obrzydzenie.

Formalnie się Pan nie odetnie, ani przymusowo ani umową (ugodą) nie można "znieść" pokrewieństwa. Z pokrewieństwa wynika m. in. obowiązek alimentacyjny. Odnośnie obowiązku alimentacyjnego konkretnej osoby wobec innej konkretnej pełnoletniej osoby brane są pod uwagę zasady współżycia społecznego, możliwości zarobkowe itd. Pewnym odcięciem mogą być dyspozycje spadkowe w testamencie lub umowa o zrzeczenie się dziedziczenia.

Czyli sam nic nie mogę zrobić bez zgody drugiej strony żeby się odciąć. Dziękuje

Powrót