Jak i jaki Pit mam wypełnić?

• Autor wątku Autor wątku ona_06
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

ona_06

Użytkownik
Odpowiedzi
236
Witam! Za 2007 rok rozliczałam się jako samotna matka, jednego dziecka. W połowie 2008 roku wyszłam za mąż, a w październiku urodziłam drugie dziecko.
Czy mogę się rozliczać wspólnie z mężem, jeśli nie to jak? Czy przysługuje mi ulga na drugie dziecko? Jakie załączniki mam wypełnić?
Pozdrawiam Aga

Wspólne rozliczenie niemożliwe (trzeba być w związku małżeńskim cały rok i nie mieć rozdzielności majątkowej).
Na każde dziecko spełniające warunki przysługuje ulga (w bieżącym roku nawet na dziecko urodzone 31 grudnia, od przyszłego roku będą inne warunki).
Ulga na dzieci dotyczy łącznie obojga rodziców.
Należy pamiętać, że zwroty podatku są tylko do wysokości pobranych w roku zaliczek na podatek.
Należy wypełnić druk PIT-O, będący załącznikiem do PIT-36 i PIT-37.

Czy dzieci mam wykazać ja, czy np jedno ja, drugie mąż?
Serdecznie dziękuję za pomoc

Możecie się "podzielić dziećmi" :)

Dostałam od pracodawcy pit 11, pracowałam u niego przez cały rok. Czy to oznacza że pracodawca sam mnie rozlicza?

Gdy się otrzymało PIT-11, to należy rozliczyć się samemu na druku PIT-37 i ewentualnie PIT-O (jeśli korzysta się z odliczeń).

Dziękuję za odpowiedź i mam pytanie dotyczące pit 37. W 2008 r zmieniłam adres zamieszkania, nazwisko i US i jeszcze nie doniosłam do US pit 3. W pit 37 pisze: "Czy razem z zeznanie rocznym chcesz złożyć zgłoszenie identyfikacyjne (aktualizacyjne ) NIP? ". Ale chyba NIP nie ma tu nic do rzeczy, prawda??

ok już wiem, już się rozliczyłam, mam nadzieję że dobrze :brawo:

Na formularzu NIP-3 dokonuje się wszelkich zmian: adresu, numeru dowodu, nazwiska, numeru konta bankowego.

ok już mam. A jeszcze chciałam zapytać w którym polu jest kwota którą otrzymam jako zwrot podatku lub ewentualnie będę ją musiała dopłacić? Chodzi mi o pit 37

Asia2243, umiesz czytac? Czytaj, co się wpisano w rubryczkach PIT i załączników!

Nie chcę być złośliwy, ale radziłbym Asi skorzystać z pomocy fachowca i nie wypełniać samemu PIT-a. Przecież tam prócz odczytania opisów rubryk, trzeba zrobić samemu wyliczenia, aby to zrobić trzeba przeczytać i zrozumieć instrukcję. :rolleyes: Mogą być z tym kłopoty.

Jeśli jest jakaś kwota w poz 122 to musi ją Pani zapłacić do Urzędu Skarbowego, natomiast jeśli jest w poz 123 czyli nadpłata, którą Urząd Skarbowy ma obowiązek Pani zwrócić. P.S Mówimy tu o pit 37 :)

Powrót