jak jest z dziećmi ze związku PL-ND

• Autor wątku Autor wątku _gosia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

_gosia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
mam pytanie, ponieważ mój znajomy Holender poprosił mnie o pomoc, o rozeznanie się w temacie jak to wygląda w świetle Praw Polskiego.
Więc sprawa ma się tak, był w związku z Polką (nie mieli ślubu), natomiast mają dwie córeczki (on prawnie jest ich ojcem, dziewczynki mają jego nazwisko oraz obywatelstwo holenderskie).
Pewnego dnia mama dziewczynek zatęskniła za Polską i wyjechała z dziećmi...
Dziewczynki widują się z ojcem jedynie w wakacje (tylko dwa tygodnie)...
Cały czas mówią, że chcą być z ojcem (mają 5 i 3 lat)
Mam kilka pytań:
1. Jak to jest, że jeden z rodziców może sam wyrobić dowód dla dziecka ( tak wiem od 2015 może), ale czy może zadecydować jakie mają obywatelstwo - skoro mają podwójne???
2. Co może zrobić ojciec, jak może zakwestionować jej decyzję, postępowanie?
3. W jaki sposób może starać się o to aby córki były z nim w Holandii (skoro mają do nich równe prawa)
4. Czy nie wiem (może abstrahuję) może oskarżyć matkę o porwanie???
5. Czy lepiej jest mu założyć sprawę w Polsce o to by dzieci były z nim, czy może w Holandii?
Ktoś się orientuje i może pomóc jakoś??
Z góry dziękuję :)

1) rodzice nie decydują o obywatelstwie dziecka....skoro dzieci mają podwójne obywatelstwo to mają podwójne i to że jeden z rodziców wykorzystuje de facto uprawnienia wynikające z jednego (polskiego) obywatelstwa nie powoduje że drugie znika czy jest nieważne..:P

2) nie wiem co rozumiesz przez to pytanie bo tu nie ma nic do kwestionowania.... mają dwa obywatelstwa i tak jest .....
3) sądownie
4) trudno mówić o porwaniu skoro oboje mają równe prawa ,a Sąd nie wypowiedział się co do miejsca zamieszkania dzieci , a ojciec doskonale zna ich adres ...
5) a to już jego decyzja

Powrót