Jak liczyc kto wypłaca zasilek??

• Autor wątku Autor wątku eNKa85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eNKa85

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry
Jestem w w ciąży na zwolnieniu lekarskim
Zatrudniona na umowę o pracę do dnia 31.05.2021r
Chciałabym się dowiedzieć jak kto powinien wypłacać pieniądze za zasiłek chorobowy.
Na zwolnieniu lekarskim przebywam od dnia 12.02.2020 r
10.03.2020 otrzymałam wynagrodzenie chorobowe od pracodawcy w oparciu o wyliczenie średniej z 12 mscy.
Z mojej wiedzy wynika iż do dnia 15.03.2020r (33 dni zwolnienia)pracodawca wypłaca mi środki , a od 16.03.2020r (34 dzień zwolnienia) przechodzę na ZUS i to od nich otrzymuję zasiłek chorobowy.
Nie wiem jak obliczyć ile powinnam otrzymać pieniedzy ( po 34dniach przysługuje płatne zwolnienie łącznie z dniami wolnymi) czyli powinnam otrzymać większe świadczenie chorobowe. natomiast 10.04.2020r otrzymałam przelew od firmy o 20 zł wiekszy od zeszłego miesiaca.
jak obliczyć i dowiedzieć się czy otrzymuję prawidłowo świadczenie. i czy bede od pracodawcy dostawała przelew czy osobno od zusu?
Bardzo prosze o odpowiedz. Ewentualnie dopowiem jesli malo scisle to co napisalam

Ogolnie firma jest spora na pewno wszystkich liczac cała polske jest to sieć kantyn gastronomicznych jest ponad 20 osob.
Jednak przełozona zbiła mnie z tropu, albo sama jest bez wiedzy, na pytanie z rozliczaniem po 33 dniu napisala mi ze. Od 34 dnia zus mi placi.

Powrót