Jak liczyć odsetki ?

• Autor wątku Autor wątku marhio2000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marhio2000

Użytkownik
Odpowiedzi
48
Witam !

Mam zaległość za niezapłacone rachunki za internet. Odbyła się sprawa (klauzula wykonalności), tyle że to było 6 lat temu, komornik nic nie ściągnął, sprawę zamknął. Postanowiłem być uczciwym i chce to zapłacić. Pytanie jest jak oni mogą sobie naliczać odsetki, czy jest jakiś paragraf co reguluje te sprawy ?. Pozdrawiam

Sposób liczenia odsetek jest wskazany w tytule egzekucyjnym (nakazie zapłaty lub wyroku). Powinno być napisane, że sąd nakazuje zapłacić kwotę główną .... wraz odsetkami ustawowymi (chyba, że były inne, np. umowne) liczonymi od:
kwoty .... dnia ..... do dnia zapłaty
kwoty .... dnia ..... do dnia zapłaty ... itd.
Wysokość tych odsetek możesz obliczyć na dostępnych w sieci kalkulatorach, np. http://www.infor.pl/kalkulatory/odsetki_ustawowe.html

Hym Nie znamy należności głównej Może się zdziwić wysokością odsetek i kosztami jakie poniósł wierzyciel. Cenne, że chce zapłacić....

Tzn. kwota jest za rachunek internet 500zł. Wiec nie sadze żeby odsetki były dramatyczne licząc z kalkulatora. Sąd przyznał 9zł kosztów dla nich i nic pozatym ( mam postanowienie) bo to była klauzula wykonalności. Tyle że oni drugi dzień się nie odzywają ( domniemywam że nie mogą nawet sprawy znaleźć). A co do odsetek to jeśli mi przysługuje prawo żeby ich nie płacić to ba :). Tylko czy mam takie prawo ?

Powrót