jak ma bronić się na sprawie

• Autor wątku Autor wątku benito
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

benito

Użytkownik
Odpowiedzi
55
Czy można zmienić kwalifikację czynu z rozboju na pobicie. Syn mój ma zarzut
z art. 13 par.1 kk z art.280 par.2kk i art.157 par.2 kk przy zast. art 11 par.2kk
czyli usiłował dokonać kradzieży pieniędzy , lecz celu nie osiągnął pokrzywdzony uciekł. Pokrzywdzony miał dwie rany cięte głowy , naruszenie ciała do 7 dni . To się stało w ciągu ok. max. 10 mim jak wybiegł z domu w szoku, po awanturze jaka miała miejsce w domu , bardzo głośno słuchał muzyki , w tym czasie miał zniesioną zdolność w myśł art. 31 par. 1 k.p.k . Prokurator wnioskował do sądu o umorzenie sprawy i zastosowanie środka zabezpieczającego w postaci umieszczenia w szpitalu psychiatr. Sąd utrzymał areszt powoł. się na art. 264 par.3 k.p.k powołał się na sygn akt II AKz 424/04 publ. KZS 2004/12/33. Sąd na posiedzeniu z analizy akt sprawy stwierdził, że po stronie podejrzanego brak jest przesłanek , które nakazywałyby S adowi zastosowanie wobec podejrzanego art. 259 k.p.k.. Teraz ma odbyć się sprawa bo kończysię areszt. Obrońca z urzędu wogóle się nie interesuje nawet nie wie , że ma być sprawa . Jak mam przygotować się do tej sprawy Syn twierdzi, że w cale nie chciał mu zabrać pieniędzy. A między nimi wybuchła awantura , a że wybiegł z domu z nerwami i miał tasak do mięsa który mi odebrał to go urzył. Proszę o pomoc jak się ma bronić na sprawie. Czy walczyć o zmianę kwalifikacji czynu? , czy zgodzić się na wszystko przyznać się do całkowitej winy i iść do szpitala jak sugeruje Prokurator. co jest najlepsze dla niego . pomóżcie

Jeżeli fakty wskazują że to był rozbój to nie da się zmienić. Jeżeli fakty nie potwierdzą rozboju - da się zmienić.

Z tego co piszesz to typowy rozbój do tego z niebezpiecznym narzędziem . Można się powołać na niepoczytalność w chwili czynu ale o tym zdecyduje biegły, przecież macie adwokata jego pytaj

Adwokat nic nie chce mówić w ogóle zachowuje się tak jakby go sprawa nie dotyczyła jako obrońcę tylko jako oskarżyciela . Straszy , że go wsadzą do Krakowa na Montelupi a tam w psychiatryku są sami zwyrodnialcy więc będzie dla nich dziewczynką. To jest adwokat. Nie umie mi powiedzieć jaką wybrać dla niego linię obrony najlepszą. Był badany przez dwóch lekarzy biegłych którzy stwierdzili , że w chwili czyny miał zniesioną zdolność rozpoznania i pokierowania swoim postępowaniem w rozumieniu art. 31 § 1 k.p.k wskazali że może prawdopodobnie ponownie popełnić czyn z przyczyn chorobowych.

Czy jest tu ktoś kto mógłby mi udzielić parę informacji na ten temat?? Bardzo proszę o odzew to napiszę jaka jest sprawa

Powrót