Jak można unieważnić darowiznę?

• Autor wątku Autor wątku pk20
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pk20

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam , bardzo proszę o pomoc. Moi dziadkowi nabyli w latach 80-tych nieruchomość ( działkę rolną ) jako darowiznę od wujostwa mojej babci. Dziadek w akcie notarialnym jest wpisany jako pierwszy właściciel, a babcia jako druga, ale mają po 50% udziałów. W latach 90-tych dziadek przepisał w formie darowizny swojemu młodszemu synowi ok. 50% całej nieruchomości, a mojejmu ojcu nic. Babcia twierdzi ze nie podpisywała zadnych dokumentów związanych z darowizną dla młodszego syna i również twierdzi ze dowiedziała się o tym po fakcie od dziadka. Czy można to unieważnić?Przecież nie było zgody wszytkich współwłaścicieli. W między czasie wujek na darowanej dzialce zbudował dom. Teraz moja babcie chce podzielić pozostała część działki na 3 części, aby przepisać je w formie darowizny na mnie i na moje dwie siostry. Ale niestety mój dziadek nie wyraża zgody na to. :mad:Co zrobić w takiej sytuacji???

rozumiem, ze to nie byla dzialka we wspolnosci malzenskiej, ale zwykla wspolwlasnosc po 50 % ? dziadek moze wtedy sobie swoim udzialem rozporzadzac sam.

Co innego podzial nieruchomosci na mniejsze czesci - na to musza wyrazic zgode wspolwlasciciele bo to przekracza zwykly zarzad. Tylko nie wiem co dziadek ma tu do gadania, skoro sie swojego udzialu wyzbyl. Wujek niech decyduje skoro jest wspolwlascicielem. Chyba ze ta pierwsza darowizna byla nieformalna, ale to sie tylko moge domyslac.

Źle napisałam, oni mają wspólność małżeńską. I dokładnie w 1991 roku dziadek bez zgody babci bez jej wiedzy darował połowę wspólnej działki mojemu wujkowi. Według moich informacji taka darowizna jest nieważna mimo iż minęło tyle lat. Słyszałam coś takiego, że jeżeli małżonek rządzi się majątkiem bez wiedzy i zgody współmałżonka to można mu ograniczyć prawa majątkowe.

z tego co wiem to jakiś akt istnieje, ale nie wiem czy jest księga wieczysta.

Nieruchomość nie jest ujęta w księgach wieczystych?
A może akt darowizny nie został ujawniony w KW?
Jeśli darowizna nie została spisana w formie aktu notarialnego, to nie spełnia wymogów prawa i jest nieważna.

no to ustal co to za akt mogl byc, bo ja nie mam pomyslow co notariusz moglby za akt zrobic bez zgody malzonki. Chyba, ze babci pamiec szwankuje i kiedys sie zgodzila. Co do zasady - do dokonania czynności przekraczających zakres zwykłego zarządu potrzebna jest zgoda drugiego małżonka wyrażona w formie wymaganej dla danej czynności prawnej.

Powrót