Jak nałożyć czynsz na mieszkańca domu?

• Autor wątku Autor wątku heniek22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

heniek22

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam. Uregulowaliśmy sprawy rodzinne. Ja, 2 braci i mama, mamy po 1/4 udziałów w domu rodzinnym. Mama mieszka na dole w dwóch pomieszczeniach więc jest ok. Ale jeden z braci zajmuje całe piętro i poddasze. Łącznie 6 pokoi, kuchnie, łazienkę i korytarz i nikogo nie chce tam wpuścić.. Wiem ze jest możliwość nałożyć czynsz na takiego delikwenta tylko nie wiem od czego zacząć i jak to zrobić:( Warto także wspomnieć że ten brat jest zadłużony i jego 1/4 zajął komornik w księgach wieczystych i mamy możliwość to odkupić.. coś ktoś doradzi? Z góry wielkie dzięki

A współwłasność jest ułamkowa czy części wyodrębnione? Bo jak ułamkowa to niewiele możecie. Wszystko jest wspólne i każdy może korzystać wszędzie ze wszystkiego. Możecie jedynie wymusić dostęp dla pozostałych tylko kto to będzie egzekwował i jak? Najlepiej wykupić a potem nałożyć czynsz wg. stawek rynkowych, wezwać do opuszczenia a następnie naliczać podwójną opłatę z tytułu zajmowania bezumownego. Dalej sąd i wniosek o eksmisję oraz zapłatę. Możecie próbować też opłaty za korzystanie ponad udział, z racji należnych pożytków z korzystania z rzeczy wspólnej, ale jak dobrowolnie się nie zgodzi to trzeba będzie także przez sąd, więc łatwiej i zapewne taniej pierwsze rozwiązanie, bo wyrok sądu nie spowoduje raczej dobrowolnego płacenia tylko kolejną sprawę dla komornika.

Powrót