jak napisac odwolanie do sądu rejonowego o odmowe odszkodowania za wypadek w pracy ?

• Autor wątku Autor wątku szymek9876
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szymek9876

Użytkownik
Odpowiedzi
103
Tak jak w temacie, dostałem pismo z odmową odszkodowania za złamanie naręki w pracy. Jak napisać odwołanie ?
P.S. przekroczyłem bramę zakładu i przy wejściu do zakładu przewróciłem się i złamałem rękę. Czy jest to wypadek w drodze do pracy czy wypadek w pracy ? bo w piśmie pisze że nie dostane odszkodowania bo to wypadek w drodze do pracy ?

szymek9876 napisał:
bo w piśmie pisze że nie dostane odszkodowania bo to wypadek w drodze do pracy

od kogo jest to pismo?

szymek9876 napisał:
Czy jest to wypadek w drodze do pracy czy wypadek w pracy ?

co wykazało postępowanie powypadkowe, czy sporządzono protokol powypadkowy czy kartę wypadku?

Jest to protokół powypadkowy od ZUSu

zacytuj to pismo

Nie wiem czy dobrze się domyslam, pracodawca sporządził protokół, w którym uznał zdarzenie za wypadek przy pracy, dokumentacja została wysłana do ZUS. ZUS na podstawie okoliczności stwierdził, że w jego ocenie nie jest to wypadek przy pracy tylko w drodze?

Tak dokladnie tak bylo jak sie domyślasz.

to opisz teraz okoliczności wypadku i uzsadnienie odmowy ZUS

okolicznosci:
Idąc do pracy przeszedlem przez portiernię zawadziłem(na terenie zakladu) potknąłem sie o wystający chodnik, przewrócilem sie i zalamalem ręke. Pracowalem jeszcze do godziny 10(do przerwy) z bolem ręki, gdy zobaczylem opuchlizne pojechalem do szpitala, okazalo sie ze jest złamana

UZASADNIENIE:
Zgodnie z art 3 ust 1 w/w za wypadek przy pracy uważa sie nagle zdarzenie wywołane przyczyną zewnętrzną powodujące uraz lub śmierć, które nastąpiło w związku z pracą:
1) podczas lub w związku z wykonywaniem przez pracownika zwykłych czynnosci albo poleceń przełożonych.
2) podczas lub w związku z wykonywaniem przez pracownika czynności na rzecz pracodawcy, nawet bez polecenia
3) w czasie pozostawania pracownika w dyspozycji pracodawcy w drodze między siedzibą pracodawcy a miejscem wykonywannia obowiązku wynikającego ze stos. pracy.

W oparciu o przedłożoną dokumentację Oddzial nie uznał zdarzenia z dnia XXXXXX za wypadek przy pracy, gdyż wypadkowi uległ Pan w drodze do pracy, zatem zgodnie z art.22 ust1 pkt3 odmawia sie prawa do jednorazowego odszkodowania.

z uzasadnienia wyroku SN II UKN 462/97
Przepisy ustawy wypadkowej oraz rozporządzenia nie określają początku i końca drogi do pracy i*z pracy. W doktrynie jednak i*w dotychczasowym orzecznictwie przyjmuje się, że droga ta rozpoczyna się*z chwilą opuszczenia przez pracownika drzwi domu (mieszkania), w którym mieszka lub bramy zakładu pracy i kończy się również w tych samych okolicznościach (wyroki Sądu Najwyższego: z dnia 9 grudnia 1994 r. II URN 40/94 OSNAPiUS 1995/9 poz. 113, z dnia 24 stycznia 1997 r. II UKN 57/96 OSNAPiUS 1997/18 poz. 347).

to była decyzja odmawiająca odszkodowania? nie ma pouczenia o trybie odwołania?

Tak decyzja o odmowie przyznania odszkodowania.
jest pouczenie, jest w nim zawarte że w ciągu 30 dni mogę się odwołać od decyzji

Powrót