Jak napisać odwołanie do Urzędu Pracy

• Autor wątku Autor wątku hululu09
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hululu09

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,
Zapomniałam stawić się wyznawczym terminie w UP i zostałam wyrejestrowana. Na usprawiedliwienie posiadam zaświadczenie lekarskie mówiące o przebytej chorobie która była powodem nie obecności. Jak sensownie mam sformułować to odwołanie?
Z góry dziękuje.

jaki był termin wizyty a jakie są daty niezdolności do pracy na zaświadczeniu ZUS ZLA?

Termin był 19 stycznia a zaświadczenie lekarskie posiadam od 19 do 31 stycznia.

odwołuję się od decyzji numer... z dnia .... wydaną przez..... .Powodem mojego niestawiennictwa na wyznaczoną wizytę w dniu 19.01.2017 była niezdolność do pracy z powodu choroby. Proszę o przywrócenie statusu osoby bezrobotnej. Jestem zdolny i gotowy do podjęcia pracy od dnia 01.02.2017.
W załączeniu - zaświadczenie lekarskie na druku ZUS ZLA wystawnionego na NIP płatnika składek (PUP)
Powodzenia:) No i oczywiście jutro musisz iść potwierdzić osobiście swoją gotowosć:)

dzięki ci wielkie :)
Mam jeszcze jedno pytanie. W nagłówkach wystarczą dane urzędu pracy czy także wzmianka o wojewodzie?

A mogą nie przyjąc odwołania? Ja sam nie stawiłem się na dany termin, dałem zaświadczenie od lekarza, ale niestety? Dostałem karę na 180 dni...

zgniłykasztan napisał:
A mogą nie przyjąc odwołania? Ja sam nie stawiłem się na dany termin, dałem zaświadczenie od lekarza, ale niestety? Dostałem karę na 180 dni...
Wszystko zależy od konkretnej sprawy. Na odwołanie od decyzji jest 14 dni od skutecznego doręczenia

Ostatnia edycja:
ja jeszcze nie dostałam decyzji ale byłam w urzędzie bo mi się przypomniało po czasie i zostałam wyrejestrowana, osoba pracująca tam tak mi doradziła oby sie udało.
zgniłykasztan dałeś zaświadczenie i mimo wszystko kara?

Tak. To nie było według ich uzasadnienie... to miałem tfu tfu na wózku inwalidzkim przyjechac?

Dlatego mam zmorę do swojego PUP. Na szczęście niedługo mija ten okres.

Mam iść na staż teraz jak mnie nie zarejestrują z powrotem to nie wiem co zrobię :( mam nadzieje że sie uda

hululu09 napisał:
zgniłykasztan dałeś zaświadczenie i mimo wszystko kara?
Jak już wyżej napisał j-ms
Mezczyzna.gif
wszystko zależy też od tego kiedy zaświadczenie zostało wydane, kiedy zostało przedłożone w PUP (na usprawiedliwienie niestawiennictwa jest 7 dni) oraz co dokładnie było w zaświadczeniu.

Kosssz

Miałam zarejestrować się 19.01 niestety zapomniałam. Jutro złoże zaświadczenie lekarskie mówiące o tym że od 19.01 do 31.01 byłam chora. Jest szansa że zarejestrują mnie z powrotem?

hululu09 napisał:
Miałam zarejestrować się 19.01 niestety zapomniałam. Jutro złoże zaświadczenie lekarskie mówiące o tym że od 19.01 do 31.01 byłam chora. Jest szansa że zarejestrują mnie z powrotem?
Póki co proszę poczekać na decyzję. Nie może się Pani odwoływać od czegoś, czego jeszcze Pani nie otrzymała. Także wszystko po kolei.
A zaświadczenie kiedy zostało wydane przez lekarza? Jest ono na druku ZUS ZLA (potocznie nazywanym L4)? A to, że nie poinformowała Pani w ciągu kolejnych 7 dni o chorobie jest jej następstwem (np. leżała Pani w łóżku, telefon się zepsuł itp) czy też zapomnienia?

Powrót