jak napisac pismo do windykacji

• Autor wątku Autor wątku wicia021
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wicia021

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
witam
mam taki problem ostatnio dostałem pismo z firmy windykacyjnej EGB że mam dług który oni wykupili z cyfry plus, umowa z 24.12.2002 na kwotę 2352,10PLN

dostałem również propozycje zakończenia sprawy zadłużenia że jeżeli wpłacę 470,42PLN to sprawa zastanie zakończona

czytałem dużo o tym na forum ale nie dostałem info ze wzorem jak napisać do nich prawnie że dług został już przedawniony a pisma sądowego jeszcze od nich nie dostałem proszę o wskazówki co i jak z góry dziękuje za odp

"Szanowni Państwo, w odpowiedzi na pismo z dnia ..., odmawiam zapłaty przedmiotowej należności. W przypadku wszczęcia przeciwko mnie postępowania sądowego, podniosę w swoim pierwszym piśmie procesowym zarzut przedawnienia roszczenia. Z poważaniem, wicia021".

Ostatnia edycja:
“W nawiązaniu do korespondencji (elektronicznej )wysłanej przez (..) otrzymanej przeze mnie w dniu (..), sygnowanej (..), jak również wiadomości SMS wysłanych w dniach: (..), informuję, że zadłużenie w stosunku do (..) uległo przedawnieniu na podstawie art 118 Kodeksu Cywilnego.

Jednocześnie wzywam (..) do zaprzestania przetwarzania moich danych osobowych i ich usunięcia w terminie 3 dni roboczych od otrzymania niniejszego wezwania. Dalsze przetwarzanie moich danych osobowych po tym terminie skutkować będzie złożeniem natychmiastowego zawiadomienia do Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych, a prowadzenie bezprawnych praktyk windykacyjnych zostanie zgłoszone do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.”

Oczywiście tu mowa o faktycznym przedawnieniu.Bo jeśli został przerwany bieg przedawnienia to niestety nie podniesiesz w Sądzie zarzutu przedawnienia. Az tego co sam pisałeś w lipcu został przerwany bieg przedawnienia. http://forumprawne.org/windykacja/446625-ulitmo-problem.html

Ostatnia edycja:
mala mi78 napisał:
jednocześnie wzywam (..) do zaprzestania przetwarzania moich danych osobowych i ich usunięcia w terminie 3 dni roboczych od otrzymania niniejszego wezwania. Dalsze przetwarzanie moich danych osobowych po tym terminie skutkować będzie złożeniem natychmiastowego zawiadomienia do Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych, a prowadzenie bezprawnych praktyk windykacyjnych zostanie zgłoszone do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.”
A te idiotyzmy dlaczego?

By więcej nie pisali listów typu"wezwanie do zapłaty","ostateczne wezwanie do zapłaty"itd.

Oczywiście tu mowa o faktycznym przedawnieniu.Bo jeśli został przerwany bieg przedawnienia to niestety nie podniesiesz w Sądzie zarzutu przedawnienia. Az tego co sam pisałeś w lipcu został przerwany bieg przedawnienia. http://forumprawne.org/windykacja/446625-ulitmo-problem.html[/QUOTE]

i tu mam problem bo niby miałem 2 cyfry jedna z 2003 z firmą ultima a druga 2002 czyli ta co tu mam opisana dlatego nie chce powtórzyć znowu tej samej akcji
tylko zastanawiam się jak mogli mi dać 2-ie umowy chyba że to ta sama tylko inna firma EGB chce swoja dole za to samo co ultima już zgarnęła

wicia021 napisał:
i tu mam problem bo niby miałem 2 cyfry jedna z 2003 z firmą ultima a druga 2002 czyli ta co tu mam opisana dlatego nie chce powtórzyć znowu tej samej akcji
tylko zastanawiam się jak mogli mi dać 2-ie umowy chyba że to ta sama tylko inna firma EGB chce swoja dole za to samo co ultima już zgarnęła

Ty w końcu wiesz, czy nie wiesz ile miałeś umów z cyfrą plus (ile dostałeś dekoderów, ile kart, czego nie zwróciłeś, co zwróciłeś)? Z Twojego pierwszego postu wynika, że wierzyciel domaga się od Ciebie należności z kary umownej (nie zaś z nakazu zapłaty). Może jednak coś pokręciłeś. Ustal szczegóły, bo to ogromna różnica.

oto mój wzór listu powiedzcie czy morze być:

W nawiązaniu do korespondencji listownej wysłanej przez wasza firmę EGB dnia 07.10.2013 otrzymanej przeze mnie w dniu 14.10.2013 , sygnowanej K1...........) , jak również wiadomości SMS wysłanych w dniach: od 20.10.2013 do 31.10.2013, informuję, że zadłużenie w stosunku do umowy nr 2........-01 Canal+ Cyfrowy uległo przedawnieniu na podstawie art 118 Kodeksu Cywilnego.
W przypadku wszczęcia przeciwko mnie postępowania sądowego, podniosę w swoim pierwszym piśmie procesowym zarzut przedawnienia roszczenia.

Jednocześnie wzywam Firmę EGB do zaprzestania przetwarzania moich danych osobowych i ich usunięcia w terminie 3 dni roboczych od otrzymania niniejszego wezwania. Dalsze przetwarzanie moich danych osobowych po tym terminie skutkować będzie złożeniem natychmiastowego zawiadomienia do Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych, a prowadzenie bezprawnych praktyk windykacyjnych zostanie zgłoszone do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, z poważaniem ................

Robilee napisał:
Ty w końcu wiesz, czy nie wiesz ile miałeś umów z cyfrą plus (ile dostałeś dekoderów, ile kart, czego nie zwróciłeś, co zwróciłeś)? Z Twojego pierwszego postu wynika, że wierzyciel domaga się od Ciebie należności z kary umownej (nie zaś z nakazu zapłaty). Może jednak coś pokręciłeś. Ustal szczegóły, bo to ogromna różnica.

w c+ jest jedna umowa drugiej nie dostaniesz niestety a firma EGB twierdzi że to nie to co już pierwsza firma mi zajęła wypłatę (Ultimo) a ta była o cyfre+ z 2003r czyli kręcą coś tu

Ostatnia edycja:
Wicia, nie pisz w swoim piśmie tych bredni o zaprzestaniu przetwarzania danych osobowych itd., bo jak wyślesz te idiotyzmy, to wierzyciel natychmiast się zorientuje, że nie masz pojęcia o prawie, więc na pewno nie zrezygnuje z podejmowania kolejnych sposobów windykacji.

Ostatnia edycja:
pisanie wszelkich pism do windykacji i tak nic nie da. jak się rozientują po treści że mają do czynienia z leszczem, to tym bardziej ich to zdopinguje do wniesienia pozwu. pisanie o przedawnieniu do windykacji to lepiej koniowi zamelduj... dopóki nie ma wytoczonego powództwa to nic się nie dzieje. w razie pozwu należy się bronić i generalnie to tyle co można skutecznie zrobić. ew. doniesienie z art 190a kk ale to muszą być spełnione przesłanki

witam mam pytanie zadzwonili do mnie jakieś 3 miesiące temu z firmy ultimo i chcieli się dogadać w sprawie spłaty zadłużenia powiedziałem że jedynie na raty a oni ze wyślą mi formularz wysłali ale zaraz po rozmowie wszystko sprzwdziłem i okazało się że dług jest przedawniony czy rozmowa i jak oni to nazywają ugoda telefoniczna jakoś mnie zobowiązuje? dodam jeszcze że dług był przedawniony w momencie kiedy go odkupili od firmy prowident.

Będzie pozew, wtedy pytaj. A od teraz zerwij kontakt z Ultimo.

Będzie pozew, wtedy pytaj. A od teraz zerwij kontakt z Ultimo

wczoraj dostałem pismo że mam zapłacić bo skierują sprawę do sądu powinienem się martwić?

RE: Będzie pozew, wtedy pytaj. A od teraz zerwij kontakt z Ultimo

woolie_aladin napisał:
wczoraj dostałem pismo że mam zapłacić bo skierują sprawę do sądu powinienem się martwić?

Wręcz przeciwnie :) Tylko na to czekasz :)

Jak przyjdzie nakaz zapłaty z sądu to pisz na forum, pomożemy napisać sprzeciw.

Mam podobne pytanie. Termin spłaty chwilówki minął w 2011 roku. Do dzisiaj co jakiś czas dostaję maile od Inkaso Kredytowe nt. spłaty zadłużenia, wysokości zadłużenia itd. Nastąpiła wymiana maili odnośnie spłaty w ratach, jednak potem straciłam pracę i cały plan legł w gruzach. Ostatnio zalogowałam się na stronę wierzyciela i tam widniał status "SPŁACONA" (pobrałam również raport BIG - brak wpisów). Wysłałam im skan. Tłumaczyli się tym, iż pożyczka ma status "SPŁACONA", ponieważ została wykupiona i jest to "błąd na stronie". Oczywiście zaczęli zarzucać mi nieuczciwość itd. (tak, jakbym ja sama ten status tam ustawiła). Tak czy inaczej - czy ustalenia e-mailowe mogą stanąć na drodze przedawnieniu? Jak to wygląda?

Powrót