Jak napisac pozew o przedawnienie długu

• Autor wątku Autor wątku plata1950
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

plata1950

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam dostałem z sądu Nakaz zaplaty w postepowaniu upominawczym. Dlug jest z 31/07/2008 jest to nie zaplacona druga rata polisy OC.
1. Prosze o jakiś wzor jak to powinno wygladać.
2. Kogo ja mam pozwać? Firmę windykacyjną ktora przejeła dlug 23/09.2011? Czy firmę ubezpieczajacą ?

Proponuję wnieść sprzeciw od nakazu zapłaty w terminie 14 dni od daty doręczenia nakazu zapłaty do sądu, który ten nakaz wydał. W sprzeciwie proszę powołać się na zarzut przedawnienia i zażądać uchylenia nakazu zapłaty.

Sprzeciw pozwanego od nakazu zapłaty
wydanego w postępowaniu upominawczym

Na podstawie art. 503 k.p.c zgłaszam sprzeciw od nakazu zapłaty wydanego przez Sąd Rejonowy w Lublinie, XVI Wydział Cywilny, z dnia 11/07/2012r., doręczonego mi 23/07/2012., sygn. akt. VI Nc-e 962475/12
Wnoszę o:
- oddalenie powództwa w całości
- zasądzenie kosztów zastępstwa procesowego powodowi
- zasądzenie kosztów opłaty sądowej 30,00 PLN powodowi

Uzasadnienie:
Sąd rejonowy w Lublinie XVI Wydział Cywilny, nakazem zapłaty z dnia 11/07/2012r., doręczonym mi 23/07/2012r.,
sygn. akt. VI Nc-e 962475/12 nakazał mi zapłatę kwoty 536,00PLN z odsetkami ustawowymi od dnia 31/07/2008r
oraz kwotę 210PLN tytułem zwrotu kosztów procesu.
Zgodnie z art. 819 § 1 kodeksu cywilnego rozszczenie z dnia 31/07/2008r zostało przedawnione.

Czy cos takiego wystarczy?

Aż nadto za wyjątkiem żądania zwrotu kosztów (w przypadku EPU sprzeciw nie wymaga opłaty) oraz zwrotu kosztów zastępstwa, chyba że reprezentuje Pana radca prawny lub adwokat. Podawanie podstawy prawnej również nie jest wymagane, ale nie jest też zabronione.
Proszę pamiętać, że po złożeniu sprzeciwu Sąd w Lublinie przekaże sprawę do rozpoznania właściwemu Sądowi i w zasadzie sprawa będzie toczyła się na nowo, ale oczywiście z uwzględnieniem żądań i wniosków stron.

Jeśli powołuje się Pan na zarzut przedawnienia, to właściwie już nic więcej (ew. poza wezwaniem na rozprawę) nie będzie Pan musiał robić.

Warto dodać, że obowiązuje też w tym momencie tzw. zasada prekluzji dowodowej, czyli konieczność powołania się na wszystkie dowody w sprawie pod rygorem nie dopuszczenia dowodu na późniejszym etapie sprawy. W EPU nalezy tylko powołać się i wskazać dowody. Przedstawić je będzie trzeba przed Sądem, który będzie rozpoznawał sprawę pod kątem merytorycznym.

Zaznaczę, że w postępowaniu upominawczym skuteczne wniesienie sprzeciwu sprawia, że nakaz zapłaty automatycznie traci moc. Wierzyciel zatem nie uzyska klauzuli wykonalności i nie będzie miał tytułu wykonawczego na podstawie którego mógłby wszcząć egzekucję komorniczą.

Odnośnie zasady prekluzji dowodowej-ona obowiązywała jedynie w postępowaniu gospodarczym i od maja tego roku została zniesiona. Zastąpiła ją tzw. dyskrecjonalna władza sędziego, która w odróżnieniu od prekluzji obowiazuje nie tylko w postępowaniach gospodarczych.Ale istotnie zgodnie z trescią art 217 § 2:" Sąd pomija spóźnione twierdzenia i dowody, chyba że strona uprawdopodobni, że nie zgłosiła ich we właściwym czasie bez swojej winy lub że uwzględnienie spóźnionych twierdzeń i dowodów nie spowoduje zwłoki w rozpoznaniu sprawy albo że występują inne wyjątkowe okoliczności."

HenRab napisał:
Sąd pomija spóźnione twierdzenia i dowody
Kiedy zostaną pominięte ?

1. Czy wtedy - jeśli nie powołamy się na nie w sprzeciwie od nakazu wydanego przez esąd ?

2. Czy dopiero wtedy - gdy otrzymamy pozew od SR, do którego sprawa została przekazana i w odpowiedzi na pozew nie podamy ich ?
2 a. Ile czasu mamy na podanie twierdzeń i dowodów po otrzymaniu w/wym pozwu - aby twierdzenia i dowody nie zostały pominięte ?

3. A czy można je powołać dopiero na rozprawie - jeśli sąd, do którego sprawa została przekazana nie żądał od nas odpowiedzi na pozew ?
3 a. Czy jeżeli powołamy je dopiero na rozprawie - to sąd nie pominie je jako spóźnione ?

Przyznam się,że nigdy się nie zastanawiałem nad tak sformułowanym zagadnieniem albowiem wszelkie twierdzenia podnosze już na etapie sprzeciwu od nakazu zapłaty. W związku z tym, iż omawiane zagadnienie jest stosunkowo nowe trudno mi odnieść się do aktualnej praktyki sądowej.
Natomiast w komentarzu do art 217 kpc, pod red. Jakubeckiego (wyd. Lex 2012) odnalazłem taką uwagę:
"Jak podniesiono w uzasadnieniu projektu nowelizacji z dnia 16 września 2011 r., ocena sądu, czy strona powołała twierdzenia lub dowód we właściwym czasie, powinna być uwarunkowana tym, czy strona mogła i z uwagi na naturalny bieg procesu powinna była powołać twierdzenie lub dowód wcześniej ze względu na jego łączność z materiałem poprzednio zaprezentowanym. Wydaje się, że szczególnie istotna dla tej oceny jest okoliczność, czy strony wcześniej prowadziły rokowania przedprocesowe, a więc czy i która strona wiedziała, że druga strona zakwestionowała określone fakty lub skutki prawne tych faktów w okresie przed wytoczeniem powództwa. System dyskrecjonalnej władzy sędziego jest najbardziej racjonalnym z systemów koncentracji materiału procesowego. Sąd powinien zatem każdorazowo dokonywać oceny, czy twierdzenia o okolicznościach faktycznych oraz dowody na ich poparcie są zgłaszane przez strony bez zwłoki. Założyć należy racjonalność obu stron procesowych (por. art. 3 oraz 6 § 2) oraz okoliczność, że spór sądowy z reguły stanowi kontynuację sporów powstałych przed procesem na tle określonych stosunków cywilnoprawnych, a więc, że strony procesowe z reguły znają stanowiska strony przeciwnej co do podnoszonych przez stronę twierdzeń o faktach lub oceny prawnej treści stosunków prawnych."
I to jest chyba najlepsza odp na pytania Ad 1, 2 i 3

Czyli reasumując, w praktyce zależy to od stanowiska sędziego;)
Ad 3a
W moim przekonaniu, powołanie dowodów nie w piśmie procesowym -odpowiedzi na pozew - lecz dopiero na rozprawie nie może zostać potraktowane jako " spóźnione" albowiem wówczas stanowiłoby naruszenie art 217 § 1 kpc,który stanowi iż:"Strona może aż do zamknięcia rozprawy przytaczać okoliczności faktyczne i dowody na uzasadnienie swoich wniosków lub dla odparcia wniosków i twierdzeń strony przeciwnej."Ale czy Sąd nie uzna tego jako powoływanie dla zwłoki to już zupełnie "inna para kaloszy"......

Ostatnia edycja:
szkoda że wcześniej się nie zainteresowałam problemem. nawet nie wiedzialam że mam taką możliwość... jeżeli już minęło 14 dnie żeby się odwołać to już nic nie moe zrobić?

Witam dostałam dzisiaj list polecony z sądu lublin chciałabym napisać o przedawnieniu długu.Moje pytanie brzmi czy muszę wysłać listem poleconym czy mogę zrobić to drogą elektroniczną?

Witam dostałam dzisiaj list polecony z sądu w lublinie.Mam pytanie chciałabym złożyć wniosek o przedawnienie długu czy muszę wysłać listem poleconym czy mogę drogą elektroniczną

Jeżeli masz konto w e-sądzie i masz podpiętą swoją sprawę w zakładce "moje sprawy", to możesz złożyć pismo procesowe za pośrednictwem portalu. Jeżeli nie masz, to przesyłką poleconą. Pismo powinno spełniać wymogi pisma procesowego, choć tutaj zdarzały się różne ciekaw przypadki. Sugeruję jednak staranność już na tym etapie.
Wysłanie e-maila, albo złożenie elektronicznie pisma nie do sprawy (choćby z podaną poprawną sygnaturą) lub bez ważnego podpisu elektronicznego nie wywołuje skutków prawnych.

Witam serdecznie.Czy powołanie się kancelarii windyk. w wezwaniu do zapłaty na nakaz zapłaty sygn.akt VI NC 593/03 może sugerować , że ten dług wobec MPK jest przedawniony?

jeśli w okresie krótszym niż 10 lat nie było komornika - to tak, jest przedawniony. ale żeby to obalic, musisz wystąpić z powództwem z art. 840 kpc

Czy do sprzeciwu pozwanego od nakazu zapłaty wydanego w postępowaniu upominawczym należy wnieść jakaś opłatę sądową ?

galaxymusic napisał:
Czy do sprzeciwu pozwanego od nakazu zapłaty wydanego w postępowaniu upominawczym należy wnieść jakaś opłatę sądową ?

nie

Pisze właśnie sprzeciw na druku SP i nie wiem co wpisać w rubryce 8, czyli czy żądać zwrotu kosztów procesu? Bo przecież żadnych nie poniosłem do tej pory.

Jest to sprzeciw z zarzutem przedawnienia długu, więc czy jeśli sąd przyzna, że wierzytelność się przedawniła to automatycznie kosztami procesu będzie obciążony powód?

I czy mam zgłaszać jakieś dowody? Czy tylko wystarczy napisac w uzasadnieniu, że dług się przedawnił?

I czy muszę napisać dwa egzemplarze sprzeciwu czy wystarczy jeden?

Ostatnia edycja:
Dwa egzemplarze. W kosztach nie piszesz nic. Żadnych dowodów. Tak, koszty poniesie strona przeciwna.

Powrót