Jak napisać sprzeciw od nakazu zapłaty w elektronicznym postępowaniu upominawczym

• Autor wątku Autor wątku iglakos2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

iglakos2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.
Dostałem nakaz zapłaty w elektronicznym postępowaniu upominawczym od Sądu Rejonowego w Lublinie, VI Wydział Cywilny.

Przeglądałem już tematy i znalazłem kilka na temat pisania sprzeciwu oraz wzory sprzeciwów z internetu, proszę o sprawdzenie czy niczego nie brakuje i wszystko jest prawidłowe,
sprzjpg.jpg
, tutaj zamieszczam także nakaz zapłaty jaki otrzymałem
obraz6mod.jpg
.

Mam jeszcze trochę pytań, zamieszczę je poniżej w punktach aby było czytelniej i proszę o ewentualne odpowiedzi osoby znające się na rzeczy:

1-W pouczeniu do nakazu jest m.in "w sprzeciwie pozwany powinien przedstawić zarzuty, które pod rygorem ich utraty należy zgłosić przed wdaniem się w spór, a także pozostałe zarzuty przeciwko żądaniu pozwu oraz wszystkie okoliczności faktyczne". Rozumiem, że w sprzeciwie mam podać uzasadnienie. Czyli jak rozumiem mam opisać tam sytuację na czym polega spór z powodem, stan faktyczny rzeczy w odróżnieniu do twierdzeń powoda ? Oskarżenia powoda opierają się na jego domysłach i przypuszczeniach, jestem w stanie praktycznie zanegować każde jego zdanie napisane w pozwie, czy mam się rozpisywać i wyjaśniać na tym etapie wszelkie okoliczności i obalać wszelkie bzdurne twierdzenia powoda, czy tylko pobieżnie? Bo jestem w stanie się rozpisać tak, że nie starczy mi na jednej stronie i będę musiał zakończyć na drugiej, czy raczej ograniczyć się tak, aby cały sprzeciw znalazł się na jednej stronie?

2- Czytałem gdzieś wcześniej, że należy podać w jakim stopniu się zaskarża nakaz zapłaty, czy mam wyraźnie napisać, że wnoszę sprzeciw do nakazu zapłaty w całości, czy tak jak jest w sprzeciwie jaki napisałem będzie już dobrze?

3- Jeszcze kwestia zmiany adresu, bo gdy wszedłem w konflikt z powodem, to miałem inny adres niż obecnie, nakaz zapłaty przyszedł na stary adres, bo powód nie posiadał mojego aktualnego, ale mimo to listonosz wiedział gdzie list doręczyć i trafił do mnie. Czy w sprzeciwie jako dane pozwanego mam podawać swoje aktualne dane adresowe, mimo że sąd na chwilę obecną nie posiada mojego aktualnego adresu? Poza tym w jaki sposób poinformować sąd o moim aktualnym adresie, czy mam wysłać osobne pismo osobnym listem poleconym informujące o zmianie adresu, czy może włożyć osobne pismo do tej samej koperty, co wyślę sprzeciw, czy może osobne pismo nie będzie konieczne i tylko wypełnić sprzeciw aktualnymi danymi ?

4- Sprzeciw mam wysłać podpisany własnoręcznym podpisem wraz z odpisem - chodzi mi o kwestię odpisu, co to jest odpis? czy to po prostu ksero ? Rozumiem, że mam się podpisać własnoręcznie na sprzeciwie i dopiero wtedy skserować ? czy może najpierw zrobić ksero a dopiero później własnoręcznie podpisać oba egzemplarze ?

Jeszcze chciałbym uzyskać wyjaśnienie, czy formułki jakie znalazłem w sprzeciwie ściągniętym z internetu są prawidłowe i konieczne:

5- "Jednocześnie wnoszę aby sprawa została rozpatrzona przez właściwy miejscowo sąd powszechny nawet pod nieobecność powoda" - czy takie sformułowanie w sprzeciwie jest konieczne? Bo w nakazie w pouczeniu jest napisane, że w przypadku prawidłowego wniesienia sprzeciwu nakaz zapłaty traci moc, a sprawa jest przekazywana sądowi właściwości ogólnej pozwanego ( do sądu jego miejsca zamieszkania), więc chyba nie ma sensu o to wnosić ? czy może mam tak zostawić?

6- "wnoszę o oddalenie powództwa i zasądzenie od powoda kosztów procesu według norm przypisanych" - nie rozumiem co oznacza termin " według norm przypisanych", ale rozumiem że chodzi o to że wszelkie koszty ma ponieść powód?

Wiem, że sporo pytań, ale nie chciałbym aby były jakieś błędy i sprzeciw został odrzucony, dlatego proszę o wyjaśnienie co i jak. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Byłbym wdzięczny jeśli ktoś by mi choćby odpowiedział na pytanie nr. 3 odnośnie adresu oraz czy w danych podawać także swój pesel lub nip ?

Zechcesz przeczytać wątki przyklejone w dziale windykacja - ze zrozumieniem!

Dzięki kolego, ale poświęciłem na to 6 godzin, przeczytałem wszystkie przyklejone wątki, w tym także ten co zawiera 67 stron i nie znalazłem odpowiedzi na moje dość specyficzne pytania. Jedyna informacja jaką zdołałem doczytać, to że wszystkie pisma mogę wysłać w jednej kopercie. Wątki głównie dotyczyły niedoręczenia nakazu ze względu na niepoprawny adres i przywrócenia terminu do sprzeciwu z tego powodu. W moim przypadku nakaz został doręczony mimo starego adresu, bo listonosz mnie znał a adres wiele się nie zmienił. Po prostu nie chcę aby mój sprzeciw został odrzucony z powodu niezgodności mojego adresu na pozwie i nakazie z adresem na sprzeciwie, dlatego zapytałem, czy sprzeciw wypełnić aktualnym adresem, czy może wypełnić starym adresem zgodnym z nakazem zapłaty a dodatkowo przesłać osobnym pismem w tym samym liście informację o swoim aktualnym adresie.

Ostatnia edycja:
3 - swój aktualny podajesz. Możesz napisać kilka zdań jeśli chcesz dotyczących adresu

Dziękuję za informacje.

Powrót