Jak napisać testament?

• Autor wątku Autor wątku tomxtomxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomxtomxx

Użytkownik
Odpowiedzi
101
Zaczynam myśleć o spisaniu testamentu... Nie pytajcie o powody.

Sytuacja jest taka:
1. Żyję w związku nieformalnym;
2. Mam dorosłe dziecko
3. Mam nieletnie dziecko.

Majątek jakiś jest, mieszkanie póki co na hipotekę.

Chciałbym aby żadne z nich nie było pokrzywdzone (zwłaszcza partnerka) a po mojej śmierci wszelkie decyzje na tematy związane z np. pochówkiem czy decyzjami co dalej podejmowała partnerka.

Jak to ogarnąć? Z tego co wiem to tak czy owak dzieciom należy się spadek (zachówek?).

Testament sporządź w formie aktu notarialnego. Nikt go wtedy nie podważy.

Wanda67 napisał:
Mimo wszystko taki testament nadal może być uznany za nieważny choć jest to najpewniejsza forma.
tomxtomxx napisał:
a po mojej śmierci wszelkie decyzje na tematy związane z np. pochówkiem czy decyzjami co dalej podejmowała partnerka.
Takie kwestie jak pochówek mogą być objęte poleceniem testamentowym.
tomxtomxx napisał:
Z tego co wiem to tak czy owak dzieciom należy się spadek (zachówek?).
Spadkobiercy ustawowi, którzy w danej sytuacji dziedziczyliby po spadkodawcy mogą się domagać zachowku od spadkobiercy testamentowego. Gdyby przeniósł Pan na partnerkę własność nieruchomości umową dożywocia a następnie umowa ta była wykonywana to roszczenie dzieci wobec niej o zapłatę zachowku by nie powstało - testament mógłby wtedy zawierać jedynie polecenia np. odnośnie pochówku - umowa dożywocia wiąże się jednak z przekazaniem własności już za życia.

Wanda67 napisał:

To wiem.
Bardziej mi zależy na poradzie jak to ubrać, bo do notariusza to chyba muszę iść z jakimś planem testamentu.

Chcę aby po śmierci partnerka miała prawo do mieszkania a dzieci do spadku bez uszczerbku.
Sęk w tym, że mieszkanie jest na kredyt i na razie nie ma opcji spłacenia tego kredytu.

tomxtomxx napisał:
Chcę aby po śmierci partnerka miała prawo do mieszkania a dzieci do spadku bez uszczerbku.
Zatem testament notarialny z zapisem windykacyjnym obejmującym mieszkanie. Jeżeli dzieci miałyby otrzymać pozostałe składniki majątku to dobrze byłoby o tym zamieścić w testamencie wyraźną wzmiankę.

Powrót