jak napisac wniosek do sadu o wyjazd za granice

• Autor wątku Autor wątku Mateusznl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mateusznl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,
Zostałem warunkowo zwolniony i mam dozór kuratora.
Chce wyjechać za granicę do pracy. Poinformowałem mojego kuratora i sporządziłem z nim oświadczenie. Kurator poinformował mnie, że muszę złożyć prośbę o wyrażenie zgody na wyjazd zagraniczny do sądu okręgowego.
Czy jest ktoś w stanie pomóc mi w napisaniu takiej prośby? jak to ma mniej więcej wyglądać?

Czy to był kurator zawodowy ? czy społeczny ?
Czy w postanowieniu o warunkowym zwolnieniu jest zakaz wyjazdu za granicę ?

kgb14 napisał:
Czy to był kurator zawodowy ? czy społeczny ?
Czy w postanowieniu o warunkowym zwolnieniu jest zakaz wyjazdu za granicę ?

Chyba zawodowy. Taki, którego dostaje się po wyjściu na warunkowe.
Nie ma zakazu wyjazdu za granicę. Ale chyba trzeba uzyskać zgodę na zmianę miejsca stałego pobytu i tu o to chodzi.

Mateusznl napisał:
Chyba zawodowy. Taki, którego dostaje się po wyjściu na warunkowe.
Ogólnie dozór prowadzi kurator zawodowy który moze polecić ,,chodzenie" do domu kuratorowi społecznemu.
Nie wierzę , że o takie coś wystąpił kurator zawodowy albowiem żadna zgoda sądu o wyjazd za granicę nie jest potrzebna.
Mateusznl napisał:
Ale chyba trzeba uzyskać zgodę na zmianę miejsca stałego pobytu
Tak należy uzyskać zgodę na zmianę STAŁEGO pobytu
Czy wyjeżdża Pan za granice na stałe ? Czy tylko do pracy jak napisał Pan w pierwszym poście .

Wyjeżdżam do pracy ale na minimum 3 miesiące.
Sprawdziłem sobie na stronie Sądu Rejonowego w moim mieście i kurator, która prowadzi nadzór opisane jest tam jako Starszy Kurator Zawodowy.
Ogólnie to czytałem opinie, że nie jest to potrzebne ale w sumie to co mi szkodzi napisać taką prośbę. Kurator powiedział, że na 99% dostanę zgodę i jest to tylko formalność.

Należy podpisać dodatkowy dokument u kuratora w biurze dot wyjazdu za granice. Może co sąd to obyczaj. Jednak wyjazd choćby na trzy miesiące nie jest wyjazdem na stałe...a tak z ciekawości nie będzie Pan przez ten czas wracał do domu np na weekendy, czy na święta ?

Dokument u kuratora podpisałem. Oświadczenie osoby oddanej pod dozór kuratora sądowego planującej wyjazd za granicę.
Całe 3 miesiące planuje spędzić za granicą bez jakiegokolwiek zjazdu do Polski.
Przez ostatnie 6 miesięcy pracowałem w Czechach ale mieszkałem w PL i nie było problemu. Teraz natomiast mam zamiar wyjechać do Holandii i tam mieszkać cały ten czas. Będąc szczerym to całe to pismo do sądu chce wysłać dla świętego spokoju.
Do tej pory nie musiałem nigdy pisać pism do sądu (wyrok dostałem z jednorazowy wybryk po alkoholu) i jedyne co chcę na tym forum uzyskać to informację jak to powinno mniej więcej wyglądać.

Nie rozumiem czemu nie spytał Pan swojego kuratora jak owo pismo ma wyglądać.
Jeśli jest to stała zmiana miejsca zamieszkania i pobytu.
To należy napisać.
Prośba.
Zwracam sie z uprzejma prośbą o wyrażenie zgodny na zmianę stałego miejsca pobytu z obecnego adresu .... na adres taki i taki.
Uzasadnienie- wyjeżdżam tam i tam w celach zarobkowych. zobowiązuję się do kontaku z kuratorem. Pisma sądowe bedą odbierane na takim i takim adresie.
Można dołączyć umowę o pracę lub umowę najmu lokalu lub np akt kupna mieszkania za granicą. Tyle.

Pytałem mniej więcej jak ma to wyglądać i wiem co tam w tej prośbie napisać. myślałem, że może są jakieś wzory w internecie. Chodzi mi zwłaszcza o formatkę.
Czyli czy najpierw moje dane po lewej stronie a niżej po prawej Sąd Okręgowy taki i taki czy na odwrót. Czy jeśli załączam umowę o prace to wymieniam to na dole w formie załączników i tak dalej.

Dokładnie tak jak Pan napisał. Dane po lewej. po prawej data i do kogo. Prośba o. pod spodem uzasadnienie. Nie ma żadnych wzorów. Treść ma byc zrozumiała o co chodzi.

Ok.
Dziękuje Panu bardzo za wszystkie informacje.

A długo czeka się na pozwolenie na wyjazd z sądu ja już czekam miesiąc czasu i dalej nic nie ma terminu sprawy gdzie akta są już u sędziego od 2tygodni albo 3:(?

Powrót